Main menu

header

896 24 1de Roxana Istudor şi Daniel Şuta

Oamenii nu sunt singurii care pot beneficia de o ceașcă tare cu cafea. Un nou studiu arată că albinele se bucură și ele de cafeină - și le ajută să devină mai productive.

Își amintesc mai bine mirosul florilor cu nectar

Cercetătorii de la Universitatea Greenwich, din sud-estul Londrei, afirmă că albinele învață mai bine atunci când nectarul este împletit cu adaos de cafeină. „Când le oferi albinelor acest ingredient, par să fie mai motivate și mai eficiente”, afirmă specialistul Sarah Arnold. Studiul, publicat în revista Current Biology, a descoperit că bondarii și albinele hrănite cu cafeină își amintesc mai bine mirosul unei anumite flori cu nectar. Această descoperire are implicații potențiale mari pentru agricultură. S-a descoperit că exemplarele care se rătăcesc spre cele mai bune surse de hrană pot fi stimulate cu ajutorul cafeinei și chiar învățate să prefere plantele care conțin acest stimulent.

Se orientează mai ușor în exterior

Studiile au arătat că albinelor le place stimulentul și ajung să viziteze mai des florile cu acest ingredient, pentru a-l obține. Pe de altă parte, consumul de cafeină chiar în cuib ajută albinele să găsească afară anumite flori, mai bogate în nutrienți, pentru că se orientează mai ușor în teren. Acesta este un aspect considerat foarte important de specialiști. „În exterior este un mediu destul de provocator pentru albine și bondari, deoarece nu au o vedere extraordinar de clară la distanță lungă. Trebuie să se bazeze pe o mulțime de indicii pentru a găsi flori bune”, adaugă Arnold. Cafeina, care se găsește în mod natural în cafea și citrice, este cunoscută ca având un rol în transformarea albinelor în „clienți fideli” ai florilor acestor plante.

Viteză și eficiență

Experimentele au indicat că albinele au o preferință pentru mirosul florilor cu nectar cu cofeină. În plus, experții au concluzionat că exemplarele care obișnuiesc să consume nectarul acestor flori nu doar tânjesc după această substanță, ci o și găsesc mai ușor. Testele au arătat că șapte din zece dintre albinele cărora li s-a administrat cafeină au vizitat mai întâi florile pe care le asociau cu acest ingredient. Cercetătorii au observat, de asemenea, că odată cu consumarea cafeinei s-a modificat și „viteza de manipulare”, mai precis numărul de flori pe care le vizitau albinele într-o anumită perioadă. Toate exemplarele care au consumat substanța au devenit mai rapide, cercetătorii opinând că ingredientul îmbunătățește și abilitățile de învățare motrică.

Albinele sunt responsabile pentru peste o treime din hrana oamenilor, iar 40% dintre specii suferă rate dramatice de declin, dispărând de opt ori mai repede decât mamiferele, păsările sau reptilele