Main menu

header

958 24 1de Roxana Istudor şi Adrian Barna

Controversele pe marginea dietelor vegane pentru animalele de companie au durat ani. A fost nevoie de studii extinse pentru a se demonstra dacă într-adevăr alimentația pe bază de plante e benefică pentru câinii și pisicile cu stăpân.

Surse alternative de proteine

Dietele vegane ar putea fi sănătoase și la modă pentru oameni, dar este acest lucru valabil și pentru animalele de companie? Un nou studiu susține că răspunsul este da. Cercetătorii de la Universitatea Winchester, din Marea Britanie, afirmă că pisicile care se hrănesc cu produse pe bază de plante sunt mai sănătoase decât celelalte și se îmbolnăvesc mult mai rar. Profesorul Andrew Knight punctează că, deși multe alimente pentru animale de companie menționează carnea gătită ca sursă principală de proteine, există o disponibilitate în creștere a produselor care utilizează surse alternative, cum ar fi plantele sau ciupercile. Pentru a face lumină asupra implicațiilor pentru sănătatea animalelor de companie ale dietelor vegane pentru pisici, Knight și echipa sa au analizat datele unui sondaj derulat în rândul a 1.369 de proprietari de feline, care au fost întrebați despre sănătatea și dieta animalelor din gospodărie. Rezultatele au indicat că dietele vegane sunt legate de mai puține boli ale necuvântătoarelor.

Diferență de cinci procente

Knight a observat că proprietarii de pisici cu diete vegane au raportat mai puține vizite la veterinar și o utilizare mai redusă a medicamentelor. Stăpânii au susținut, de asemenea, că veterinarii înșiși descriu pisicile hrănite cu plante ca fiind mai sănătoase decât celelalte. Concret, sondajul a analizat 22 de tulburări de sănătate specifice și s-a descoperit că 42% dintre proprietarii de pisici hrănite cu carne au menționat cel puțin o tulburare de sănătate, spre deosebire de 37% dintre cei cu animale hrănite cu variante vegetale. Cercetătorii britanici, care și-au publicat descoperirea în revista PLoS ONE, susțin potențialele beneficii pentru sănătate ale dietelor vegane pentru pisici, cu atât mai mult cu cât opțiunile de hrană specială s-au diversificat foarte mult în ultima perioadă.

Mai puține vizite la veterinar

Analiza experților britanici a inclus și câinii. Aceștia sunt omnivori, deci alimentarea lor cu variante vegetale nu este atât de complicată ca în cazul felinelor de companie. Rezultatele cercetării au fost aceleași: câinii cu dietă vegană merg mai rar la veterinar și necesită mai puține medicamente. Practic, potrivit cercetătorilor, dietele vegane sunt mai sănătoase și mai sigure pentru câini decât cele convenționale pe bază de carne, atât timp cât sunt complete din punct de vedere nutrițional, au relevat rezultatele celui mai mare studiu în materie de până acum. Alimentația și sănătatea a peste 2.500 de câini au fost urmărite pe parcursul unui an, folosindu-se sondaje completate de stăpânii lor. După evaluarea a șapte indicatori generali ai sănătății, inclusiv 22 de boli comune, oamenii de știință au descoperit că aproape jumătate dintre câinii hrăniți cu produse pe bază de carne au necesitat medicamente, față de numai o treime dintre animalele care au primit diete vegane.

Vânzări de peste 9 miliarde de dolari

Există aproximativ 470 de milioane de câini cu stăpân în lume și un număr tot mai mare de proprietari de animale de companie se gândesc să schimbe dieta animalelor lor. Produse vegane pentru animale se vând masiv în toată lumea (echivalentul a 9 miliarde de dolari în 2020), iar sectorul crește rapid. „Studiul nostru este de departe cel mai mare derulat până în prezent și a arătat că cele mai sănătoase și mai puțin periculoase opțiuni alimentare pentru câini sunt dietele vegane complete din punct de vedere nutrițional”, susține Knight. În cifre, a reieșit faptul că 17% dintre câinii care au urmat diete convenționale au avut patru sau mai multe vizite la veterinar pe parcursul unui an, în comparație cu 9% în cazul celor hrăniți cu produse vegane. Procentul de câini cu tulburări de sănătate a fost de 49% pentru dieta convențională și 36% pentru alimentația vegană. „Una dintre cele mai frecvente probleme de sănătate pentru câini este supraponderalitatea și, din păcate, în dietele pe bază de carne există mai multe calorii. Cunoaștem și pericolele pentru sănătate asociate cu consumul excesiv de carne și lactate pentru oameni și adesea sunt aceleași ingrediente și în cazul animalelor de companie”, adaugă Knight.

Profil nutrițional complet plus suplimente

Mulți stăpâni de animale de companie care sunt ei înșiși vegetarieni și vegani își hrănesc prietenii necuvântători cu diete fără carne. Un exemplu remarcabil al rezultatelor potențiale este cel al lui Bramble, un Border Collie a cărui dietă vegană cu orez, linte și legume organice a contribuit la o durată de viață aproape record, de 29 de ani. James Peden, autorul cărții „Vegetarian Cats&Dogs”, susține că nevoile nutriționale ale multor animale de companie pot fi satisfăcute cu o dietă vegană echilibrată și anumite suplimente. Unul dintre acestea a fost dezvoltat chiar de Peden, în formule speciale pentru pisoi, căței, animale adulte și exemplare care alăptează. Câinii au nevoie de doi aminoacizi, numiți L-carnitină și taurină, care pot fi insuficienți în hrana pe bază de plante sau gătită, dacă nu este suplimentată. O deficiență a acestor nutrienți poate provoca cardiomiopatie dilatată, o boală gravă, în care inima devine mare și nu mai poate funcționa. Această boală lovește în general animalele tinere sau de vârstă mijlocie, care sunt susceptibile la deficiența de L-carnitină sau taurină din cauza rasei, mărimii, individualității genetice sau dietei. Suplimentele de L-carnitină și taurină pot fi cumpărate din magazine specializate.

Potrivit rezultatelor unui studiu recent, câinii consideră produsele vegane la fel de gustoase ca mâncarea obișnuită

Majoritatea câinilor iubesc... spaghetele! Adăugaţi-le în mâncarea vegană şi „blănosul” dumneavoastră va fi încântat

Sfaturi pentru o tranziţie de succes

Multe animale de companie vegane se bucură de o sănătate excelentă, iar o astfel de dietă este în concordanță și cu filosofia drepturilor animalelor. Pentru a ajuta necuvântătorul să se adapteze la o dietă vegetariană sau vegană, începeți prin a amesteca aceste produse cu ceea ce îi oferiți ca hrană de obicei. Schimbați treptat proporția, până când nu mai rămâne produsul pe bază de carne. Potrivit specialiștilor, dacă eforturile sunt întâmpinate cu rezistență, animalul poate fi „tentat” adăugând în hrana vegană lapte de soia, ulei de măsline, sos de roșii (majoritatea câinilor iubesc spaghetele!), iarba-mâței, pudră de varec, mâncare pentru copii (care nu conține ceapă sau condimente). De asemenea, multe pisici adoră drojdia nutritivă și bucățile de pepene galben, iar majoritatea iubesc piureul de năut și burgerii vegetali. Și mai ales nu vă pierdeți speranța - în special în cazul pisicilor, ajustarea poate dura mai mult, dar este posibilă. De asemenea, după ce animalul a adoptat dieta vegană, trebuie monitorizat o vreme, pentru a vă asigura că noul regim alimentar le priește.