Main menu

header

960 24 1de Roxana Istudor şi Daniel Şuta

Acvariile există peste tot în lume, constituie atracții majore pentru turiștii și rezidenții de toate vârstele și, pe lângă spectacolul pe are îl oferă, au și un puternic caracter educativ - cei care contemplă uluitorul univers marin au ocazia să învețe multe despre spațiile misterioase ale adâncurilor și creaturile care le populează.

Salmon Eye, Norvegia

960 24 2Salmon Eye este o platformă plutitoare care seamănă cu un ochi de pește, are o arhitectură curbată, acoperită cu 9.500 de plăci din oțel inoxidabil care imită aspectul și culoarea solzilor de pește, are 1.256 de tone și 25 de metri în diametru. Suprafața interioară, de 650 de metri pătrați, este împărțită în patru etaje, dintre care unul sub apă. Salmon Eye se află în Hardanger, Norvegia, al cincilea cel mai lung fiord din lume, și este un spațiu educațional și audio-vizual captivant, conceput pentru a informa despre lumea acvatică.

Okinawa Churaumi, Japonia

960 24 3În acest spațiu fascinant pot fi observate de aproape cele mai uimitoare creaturi subacvatice. Considerat unul dintre cele mai mari acvarii din lume, Okinawa Churaumi Aquarium găzduiește 740 de specii, inclusiv giganticul rechin-balenă. Nu departe, în Singapore se poate vizita acvariul S.E.A. Cu peste 50 de habitate diferite și peste 100.000 de specii subacvatice, acest spațiu oferă experiențe memorabile.

Georgia Aquarium, SUA

960 24 4Când Georgia Aquarium a fost deschis, în 2005, era cel mai mare din lume. Construit cu viziunea educației, este singurul acvariu din afara Asiei care găzduiește o impresionantă expoziție de rechini-balenă. Tot în SUA, cu o istorie de aproape un secol, acvariul din Golful Monterey deține peste 550 de specii și unul dintre cele mai captivante parcuri pentru copii, cu atracții subacvatice de toate felurile pentru micii și marii exploratori. Iar în Italia poate fi explorat Acvariul din Genova, care expune, pe cei 33.000 de metri pătrați, 12.000 de animale și întâmpină peste 1,2 milioane de vizitatori pe an. Cu forma sa de navă, acest acvariu are o colecție impresionantă de 70 de „tancuri cu apă” în fața cărora oricine se poate bucura de priveliștile vieții subacvatice.

Dubai Aquarium & Underwater Zoo, Emiratele Arabe Unite

960 24 5Cu cea mai mare colecție de rechini-de-nisip din lume, Dubai Aquarium & Underwater Zoo prezintă publicului și cel mai mare acvariu suspendat de pe planetă. Spațiul oferă experiențe unice, de la accesul în culise la tururi cu o barcă cu fundul de sticlă. Iar în celălalt capăt al lumii, mai precis în Canada, peste 16.000 de exemplare exotice de viețuitoare de mare și de apă dulce pot fi admirate la Acvariul Ripley. Deschis în 2013, acesta are numeroase galerii care prezintă fauna sălbatică din întreaga lume.

Oceanográfic, Spania

960 24 6Cu o suprafață de 110.000 de metri pătrați, Oceanográphic este cel mai mare complex de acest gen din Europa. Vizitatorii tăiesc aici o experiență all-inclusive de formare, petrecere a timpului liber și cercetare, într-un spațiu cu zece zone magnifice și habitate de o diversitate uimitoare, în care pot fi comtemplate nenumărate viețuitoare. De asemenea, în statul vecin, Portugalia, există Oceanariul Lisabona, care oferă o experiență unică și captivantă prin spectacolul extraordinar prezentat de cele peste 16.000 de animale oceanice. În formă de portavion, Oceanariul Lisabona este unul dintre puținele acvarii din lume care găzduiește peștele-soare, care are cerințe unice de îngrijire și are, de asemenea, o varietate de atracții educaționale.

Regatul Oceanului Chimelong, China

960 24 7Marele acvariu din Chimelong aduce tot ce este mai bun din ambele lumi, cea terestră și cea acvatică, o experiență completă, ce include plimbări, spații de distracție, spectacole cu animale și cel mai mare oceanariu din lume. În proximitate geografică, Muzeul Național de Biologie și Acvariul Kenting, din Taiwan, oferă deopotrivă educație și aventură, alături de etalarea vieții subacvatice în toată splendoarea sa. Aici se găsesc trei expoziții principale și se poate traversa cel mai lung tunel subacvatic din Asia.

Blue Planet Aquarium, Marea Britanie

960 24 8Cel mai mare acvariu din nord-vestul Angliei, Blue Planet Aquarium, găzduiește rezervoare enorme, piscine și tuneluri scufundate, care oferă vizitatorilor o experiență captivantă în adâncurile albastre. Cei care vizitează acest spațiu au parte de aventuri diverse și experiențe de neuitat, de la expoziții și demonstrații până la înot alături de rechini. În celălalt capăt al lumii, Aqua Planet Jeju, din Coreea de Sud, este o expoziție unică, cu o priveliște de excepție a unei game complete de specii din toate cele cinci oceane ale lumii. Vizitatorii pot înota în spații care le imită perfect pe cele naturale, pot admira un număr mare de creaturi subacvatice și au la dispoziție o mare varietate de prezentări educaționale.

uShaka Marine World, Africa de Sud

960 24 9Al cincilea cel mai mare acvariu din lume, uShaka Marine World, a primit premiul „Realizări remarcabile în designul creativ tematic”, în 2005, pentru designul său unic, inspirat de cinci epave. Acest adevărat parc tematic include stadioane uimitoare pentru delfini și foci, un centru de scufundări, o plajă și un spațiu de distracție acvatică de mari dimensiuni. La rândul său, acvariul din Istanbul este unul dintre cele mai vizitate din lume, oferind spectacolul unic etalat peste 1.500 de specii de uscat și de mare. Și activitățile distractive sunt din abundență, vizitatorii călătorind de-a lungul unui traseu care îi poartă prin 16 teme subacvatice.

AquaRio, Brazilia

Cei care călătoresc în Rio de Janeiro, Brazilia, au posibilitatea să facă o vizită la cel mai mare acvariu din America de Sud: AquaRio. Acest spațiu extraordinar atrage iubitorii vieții marine cu peste 350 de specii, adăpostite în 28 de rezervoare care prezintă sălbăticia subacvatică în toată varietatea sa. De asemenea, Oceanariul din Moscova, Rusia, etalează peste 12.000 de animale marine și de apă dulce, unele mai spectaculoase ca altele, printre care balene ucigașe, balene Beluga și delfini, toate în habitate subacvatice uluitoare.

Bangkok Ocean World, din Thailanda, prezintă sute de specii marine, printre care crabi-păianjen giganți, caracatițe uriașe din Pacific, rechini Stingray și pinguini

Nausicaá, Franţa

Cu misiunea sa declarată de a aduce viața oceanului în mijlocul civilizației occidentale, acvariul Nausicaá, din Franța, este unul dintre cele mai vizitate astfel de spații din lume. Tunelul său submarin, de 18 metri lungime, oferă o vedere panoramică și captivantă asupra faunei sălbatice, iar renumitele sale programe științifice se concentrează pe evidențierea relației dintre oameni și mare. Tot în Europa, The Blue Planet, din Danemarca, este vestit pentru forma sa hipnotizantă, de vârtej. Aici există 450 de specii de vietăți marine, în 53 de spații de expunere. Nu este de mirare că acvariul atrage peste 1,5 de milioane de vizitatori în fiecare an.