Main menu

header

962 24 1de Roxana Istudor şi Daniel Şuta

De-a lungul timpului, oamenii s-au legat profund de animale, atribuindu-le emoții în ceea ce este cunoscut drept antropomorfism. Pentru prima dată, Aus- tralia recunoaște prin lege faptul că necuvântătoarele sunt „ființe cu sentimente”.

Experimentează „stări afective”

Dacă vi s-a părut că animalul dumneavoastră se simte vinovat când îl certați sau se bucură atunci când vă jucați cu el, sunteți în deplin acord cu legea din Australia, care recent a menționat, în premieră, capacitatea animalelor de a avea sentimente în legislația privind protecția „celor care nu cuvântă”. Decizia se bazează pe o multitudine de studii moderne care atestă faptul că animalele pot simți, că pot avea senzații și emoții care în lumea științifică sunt denumite generic „stări afective”. A fost nevoie de sute de ani (gânditorii Renașterii considerau că animalele nu pot avea sentimente) și de valuri de experimente și dovezi ale științei pentru ca legiuitorii australieni să decidă că necuvântătoarele sunt capabile de reacții conștiente.

Mai mult decât simple reflexe naturale

Pentru prima dată este statuată capacitatea animalelor de a suferi. Toate argumentele oamenilor de știință, precum și demonstrațiile reacțiilor animalelor la senzori, la mediu, la relația cu oamenii și exprimarea unor emoții au determinat Executivul de la Canberra să considere că toate acestea sunt mai mult decât simple reflexe naturale. De exemplu, o oaie care stă într-un Soare arzător poate rămâne nemișcată în condițiile atmosferice teribile dacă în apropiere se află un prădător. Ca urmare, în legea australiană, toate vertebratele (mamifere, păsări, amfibieni, reptile), precum și unele nevertebrate sunt considerate specii capabile de a simți. 

Obligații morale și… amenzi!

Odată stabilit faptul că majoritatea animalelor experimentează emoții pozitive și negative, de la teamă și anxietate la bucurie, intervin obligațiile morale ale speciei superioare care este omul și care se află în controlul planetei. De asemenea, ca orice lege, și aceasta are o componentă punitivă: dacă animalele sunt tratate rău, se primesc amenzi uriașe și, printre altele, un om poate intra prin efracție într-un vehicul dacă protecția unui animal necesită așa ceva. Prin recentele măsuri legislative, Australia se raliază curentului care a determinat Noua Zeelandă, Europa și Canada să introducă în lege faptul că necuvântătoarele sunt recunoscute ca ființe capabile de sentimente.

Deși nu s-a demonstrat încă dacă insectele și crustaceele primitive au sentimente, cercetările continuă