Main menu

header

962 24 2de Roxana Istudor şi Flori Pintea

Potrivit cercetătorilor americani, câinii pot depista cancerul în sângele uman cu o acuratețe de peste 97%, ceea ce este o veste extraordinară pentru tot ceea ce înseamnă detectare timpurie și, în plus, neinvazivă.

Capabili să salveze nenumărate vieți

Detectarea cât mai devreme a cancerului este un element care poate însemna diferența dintre viață și moarte. De aceea vestea pe care au dat-o experții de la BioScentDX, companie de sănătate din Florida, SUA, sunt de natură să dea un nou impuls cercetărilor în domeniu: câinii pot mirosi cancerul în sângele uman cu o precizie maximă. „Chiar dacă în prezent nu există ceea ce se numește tratament de vindecare a cancerului, detectarea cât mai devreme a acestuia este cea mai bună șansă de supraviețuire. Un test ultrasenzitiv de depistare precoce poate schimba felul în care este tratată această maladie și poate salva un număr incalculabil de vieți”, explică expertul Heather Junqueira.

Simt tumorile și prin măști chirurgicale!

Testele derulate pentru a se determina cu precizie cât de exacte sunt simțurile canine au fost efectuate cu patru exemplare de Beagle, antrenați să sesizeze diferența dintre mirosul sângelui pacienților cu cancer și al celor fără această boală. Trei dintre cei patru câini au fost capabili ulterior să detecteze cancerul pulmonar în mostrele sangvine prelevate, cu o acuratețe de 97,5%. Specialiștii companiei americane antrenează câini care să poată depista cancerul în respirația unor pacienți care poartă mască chirurgicală. „Toate aceste teste sunt extraordinare, întrucât se poate întrevedea posibilitatea ca într-un viitor nu foarte îndepărtat să putem avea noi modalități de a depista cancerul cât mai din timp”, afirmă Junqueira.

Malaria, „mirosită” înainte de simptome

Cea mai nouă boală care poate fi depistată de câini, chiar înainte ca simptomele să-şi facă apariţia, este malaria. O simplă adulmecare a şosetelor unei persoane este suficientă pentru câine pentru a şti dacă boala e prezentă sau nu, arată un studiu realizat de Universitatea Durham, din Marea Britanie.