Main menu

header

962 24 3de Roxana Istudor şi Adrian Barna

Un grup de experți internaționali a făcut o descoperire remarcabilă: unii pești își recunosc propria imagine în oglindă.

Au încercat să se curețe

Peștii demonstrează, cu fiecare experiment care îi privește, tot mai multe abilități cognitive surprinzătoare, pe care oamenii abia acum încep să le descopere. Potrivit cercetătorilor de la Universitatea din Osaka, testul oglinzii demonstrează capacitatea unui animal de a fi conștient de sine. În cadrul testelor cu un tip de pești care curăță reziduurile de pe alte specii marine, s-a observat că, odată ajunse în fața oglinzii, exemplarele respective s-au recunoscut și au încercat să se curețe pe ele însele, așa cum fac oamenii atunci când nu le place ce văd la propria imagine.

Conștienți de ei înșiși

Pentru a-și confirma observațiile, experții au montat semne transparente pe unele exemplare, iar pe altele, semne colorate. Peștii au reacționat doar la vederea celor din urmă reflectate pe corpurile lor în oglindă. Reacția a fost de a încerca să scape de urma respectivă. „Acest comportament nu mai lasă îndoială cu privire la capacitatea acestor pești de a fi conștienți de ei înșiși, la fel ca speciile avansate de mamifere. Este posibil, de asemenea, ca trecerea testului oglinzii să reflecte un proces cognitiv diferit, pe care încă nu-l cunoaștem”, este de părere specialistul Alex Jordan, de la Institutul „Max Planck”, din Germania, co-autor al cercetării.

Pot stoca amintiri

Potrivit organizației internaționale PETA, care a inițiat și a susținut, în ultimii ani, o campanile internațională de convingere a oamenilor să nu mai pescuiască, peștii au capacități uimitoare. Astfel, aceștia pot învăţa de la alte exem- plare să evite plasele. De asemenea, a fost demonstrat științific faptul că unele specii pot „culege informații”, iar altele îşi depun icrele pe frunze, pentru a le muta într-un loc sigur, ceea ce atestă faptul că elemente ale mediului înconjurător sunt folosite ca instrumente. Totodată, psihologul britanic Phil Gee, de la Universitatea din Plymouth, afirmă că peştii pot „spune” cât este ora și că au capacitatea de a stoca amintiri, fiind capabili și să se adapteze la schimbarea circumstanţelor.

În cazul altor specii, testul oglinzii a fost suficient pentru ca acestea să poată fi considerate conștiente de ele însele