Main menu

header

  Numită în termeni populari „apă în creier”, hidrocefalia este una dintre cele mai întâlnite probleme în practica neurochirurgiei pediatrice.

Poate cauza tulburări neurologice

  Lichidul cefalorahidian este produs în mod normal în creierul fiecăruia dintre noi pe toată durata vieţii. Fluidul cefalorahidian este foarte similar cu plasma sangvină şi conţine diferite săruri şi alţi compuşi, cum ar fi sodiu şi glucoza. Creierul unui adult produce în fiecare zi în jur de 450-500 ml de lichid cefalorahidan. Hidrocefalia constă, practic, în întreruperea ciclului de recirculare a lichidului cefalorahidian. Astfel, apare o acumulare de lichid la nivelul creierului, care, netratată, poate duce la tulburări neurologice sau chiar la moarte.

Atenţie la creşterea în diametru a capului!

  În primele luni de viaţă, hidrocefalia este depistată de regulă de familie sau de pediatru, cu ocazia vizitelor de rutină pe baza creşterii rapide în diametru a capului copilului. Aceasta poate fi însoţită sau nu şi de alte simptome, cum ar fi: voma repetată, întârziere în creştere şi dezvoltare psihomotorie, iritabilitate. În funcţie de vârsta copilului în momentul descoperirii hidrocefaliei există mai multe metode de depistare a cauzelor şi de confirmare a diagnosticului, cum ar fi: teste radiologice, CT scan sau MRI, ecografie.
  În primele 6, până la 12 luni de viaţă, diagnosticul poate fi pus printr-o ecografie a creierului, nefiind necesare alte investigaţii. Este foarte important de înţeles că în vreme ce hidrocefalia ca atare este tratabilă, cauza care a determinat-o poate să fie una imposibil de eliminat şi poate să fi produs leziuni ireversibile la nivelul creierului. Odată diagnosticul de hidrocefalie pus, sunt puţine opţiuni de tratament în afara celor chirurgicale.
Veronica Zărescu