Main menu

header

de Veronica Zărescu

Este bine ştiut faptul că micuţul se simte cel mai bine în braţele mamei, mai ales în primul an de viaţă. Problema este că obişnuinţa aceasta poate crea neplăceri mămicii. Se recomandă mamelor să ţină seama de ceea ce simte, să-şi ţină puiul în braţe ori de câte ori vrea, fără a se teme de „proaste” obiceiuri.

Metoda cea mai eficientă pentru a linişti bebeluşul
Acelaşi sfat se poate aplica şi atunci când vine vorba despre legănat. Să nu uităm cât de liniştitor este legănatul şi că bebeluşul este deja „obişnuit” cu el din perioada în care stătea în burtică, şi mersul mamei îl legăna. Este normal să se simtă bine şi în siguranţă, să nu mai plângă şi să adoarmă la pieptul mamei când îi simte căldura şi îi aude bătăile inimii. De fapt, pentru copilul mic nu este câtuşi de puţin dăunător ţinutul în braţe, ci dimpotrivă. Este modul cel mai direct în care mama îi arată dragostea şi este metoda cea mai eficientă pentru a linişti un copil care plânge.

Orice învăţ are şi dezvăţ
Chiar şi copilul mai mare are nevoie să fie consolat când este trist. Însă, de la a stabili o legătură fizică cu bebeluşul şi până la obişnuinţă este doar un pas. Se poate ajunge la momentul în care copilul nu mai vrea să stea în pătuţ nici când doarme şi, cum este lăsat jos, începe să plângă să fie luat în braţe. Atunci depinde de abilitatea fiecărei mămici. Pe principiul că orice învăţ are şi dezvăţ, copilul poate fi obişnuit să stea în ţarc sau în pătuţ aşa cum a fost obişnuit să fie luat în braţe. Puţin câte puţin şi cu multă răbdare, micuţul va înţelege că ajunge în braţele mamei numai pentru scurte perioade, cum ar fi momentul alăptatului sau joaca de după-amiază.