Main menu

header

Aşa cum v-am promis în numărul trecut al revistei noastre, revenim la efectele nocive pe care le poate avea căldura asupra noastră şi, mai ales, asupra copiilor noştri. Cea mai severă „boală a căldurii”, insolaţia, este o urgenţă medicală ce poate fi fatală. Corpul îşi pierde capacitatea de a-şi controla propria temperatură şi poate urca până la 41 de grade Celsius şi chiar mai mult, cauzând leziuni ale creierului şi chiar moartea în cazul în care nu se iau măsuri imediate de prim-ajutor. Factori ce pot mări riscul de insolaţie includ îmbrăcatul prea gros sau exerciţii fizice intense pe vreme caniculară, fără un consum adecvat de lichide.
 

Simptome şi prim ajutor
    Apelează urgent la ajutorul medical de urgenţă în cazul în care copilul tău prezintă simptomele insolaţiei:  - piele înroşită, fierbinte şi uscată, fără urme de transpiraţie;  - temperatura corpului mai mare de 40,5 grade Celsius;  - dureri de cap severe, pulsatorii;  - slăbiciune, ameţeală sau confuzie;  - moleşeală sau oboseală;  - convulsii;  - receptivitate scăzută;  - pierderea cunoştinţei. Până la sosirea ambulanţei aduceţi copilul în casă sau la umbră. Dezbrăcaţi-l şi ştergeţi-l cu apă rece, cu un burete sau acoperiţi-l cu un cearşaf umed.

     Nu îi administraţi fluide.  Prevenirea, cea mai bună apărare 1. Învăţaţi copilul să bea întotdeauna destule lichide înainte şi în timpul unei activităţi pe vreme călduroasă şi însorită - chiar şi dacă nu îi este sete;  2. Asiguraţi-vă că este îmbrăcat în haine uşoare, largi şi deschise la culoare;  3. Pe vreme caniculară permiteţi-i activităţi fizice intense în aer liber numai înainte de prânz sau după ora 18:00;  4. Învăţaţi-l să vină în casă sau să se retragă la umbră de câte ori simte că îi este foarte cald.

Veronica Zărescu