Main menu

header

   Aşa cum v-am promis în numărul trecut al revistei noastre, am revenit asupra simptomelor şi tratamentului constipaţiei. În primul rând ţineţi cont de faptul că o persoană care nu are scaun zilnic nu este neapărat constipată. Fiecare organism are particularităţile sale. Unii ştrengari pot merge la toaletă de trei ori pe zi, iar alţii o dată la trei zile. De obicei, un copil este constipat atunci când i se modifică ritmul obişnuit. De asemenea, micuţul poate spune că se simte plin sau umflat, poate avea dureri la eliminarea scaunului sau chiar sângerări.

Suc de prune sau de mere pentru sugari
     Asiguraţi-vă că micuţul consumă zilnic o cantitate considerabilă de lichide, mai ales pe durata sezonului cald. În funcţie de vârstă şi de greutate, copiii de vârstă şcolară au nevoie de cel puţin trei, patru pahare cu apă zilnic. La bebeluşi, dacă se constipă în momentul diversificării alimentaţiei, puteţi să le daţi zilnic puţin suc de prune sau de mere.

     Dacă situaţia nu se remediază, atunci poate fi vorba despre o alergie alimentară, aşa că apelaţi la sfatul medicului pediatru. În principiu, hrana bogată în fibre vegetale, fructele, legumele sau pâinea integrală pot ajuta la prevenirea constipaţiei. Fibrele nu sunt digerate de organism şi astfel ajută la curăţarea intestinelor prin mişcarea lor, pe când o dietă bogată în grăsimi, zahăr, amidon va încetini mişcarea intestinelor. 

Activitatea fizică, o necesitate
     Asiguraţi-vă că micuţul face destulă mişcare. Activitatea fizică pune în mişcare toate organele, inclusiv tubul digestiv. Asiguraţi un ritm regulat al meselor. Din moment  ce mâncatul este un stimulent natural al sistemului digestiv, mesele luate la ore fixe vor determina scaune regulate. Învăţaţi copilul să meargă la toaletă atunci când simte nevoia.
     Dacă se ţine pentru mai multă vreme, atunci se poate constipa. Nu daţi copilului medicamente împotriva constipaţiei fără acordul medicului pediatru. Puteţi ajunge în extrema cealaltă şi să provocaţi diaree micuţului, iar aceasta poate duce la deshidratare şi chiar la deces. În cele mai multe cazuri, o dietă echilibrată şi un ritm de viaţă sănătos pot ajuta copilul să se simtă bine şi să aibă scaune normale.
Veronica Zărescu