Main menu

header

de Veronica Zărescu

Infecţiile urechii sunt mai frecvente toamna şi iarna. Otitele apar, de regulă, după o infecţie virală, cum ar fi o răceală. Practic, membrana urechii medii se inflamează şi se acumulează lichid în spatele timpanului. Cei mai expuşi unor astfel de infecţii sunt bebeluşii şi copiii cu vârste de până la 4 ani, în special cei care merg la creşă sau la grădiniţă, pentru că sunt expuşi virusurilor.

Poate apărea în urma unei răceli
Studiile medicale au demonstrat că bebeluşii care folosesc biberonul în poziţia culcat tind să dezvolte mai des infecţii ale urechii decât cei susţinuţi în poziţie semişezând. Există şi ipoteze medicale potrivit cărora anumiţi alergeni pot cauza otită. Alimentele care pot fi incriminate sunt: produsele lactate (de origine bovină), ouăle (în special albuşul), alunele, soia, porumbul, portocalele, roşiile şi carnea de pui.
Otita apare mai frecvent la copii, pentru că dimensiunile compartimentelor urechii sunt mai mici, iar formaţiunile limfatice ale celor mici sunt mai bogate. Aceşti factori fac ca otita să se declanşeze chiar şi în urma unei viroze uşoare şi să îmbrace forme mai grave la copii.
În urma unor otite repetate, medicul poate recomanda extirparea polipilor la copiii cu vârsta de peste 3 ani dacă se stabileşte că aceştia ar favoriza dezvoltarea acestor infecţii.

Consultaţi un medic ORL
Otita se manifestă prin dureri severe ale urechii, mai ales la atingere. Tratamentul se aplică întotdeauna în funcţie de genul afecţiunii. Pentru stabilirea unui diagnostic corect este necesară consultarea unui medic specialist ORL. La otita externă, tratamentul include medicamente pentru calmarea durerii, dar şi antibiotic pentru vindecare.
Pentru prevenirea unor astfel de infecţii ale urechii sunt necesare menţinerea unei igiene corespunzătoare la nivelul urechii şi eliberarea căilor respiratorii în caz de răceală. În acest ultim caz se recomandă folosirea batistei bebeluşului, a picăturilor pentru nas şi a şedinţelor de aerosoli dacă este cazul.
Dacă este tratată corect, otita se vindecă fără să lase urme.