Main menu

header

de Veronica Zărescu

Copiii sunt cei mai răsfăţaţi în perioada Sărbătorilor de iarnă. Moş Nicolae şi Moş Crăciun vin la grădiniţă sau la şcoală, la serviciu la mami şi la tati, pe stradă, în magazine şi acasă. Unii micuţi sunt sufocaţi de atâtea jucării şi hăinuţe şi nu se mai pot bucura cu adevărat de ele, deoarece, cu cât sunt mai multe, cu atât le scade valoarea în mintea copiilor. În plus, unele jucării nu au niciun sens practic şi sunt simple obiecte colorate, la modă, de care micuţii se vor plictisi repede. Pentru a nimeri cadourile potrivite vârstei şi personalităţii celor mici vă vom oferi câteva sfaturi practice.

Maximum trei obiecte
Stabiliţi o listă de priorităţi şi de preferinţe împreună cu cel mic. Chiar dacă aveţi idei diferite cu privire la cadouri, încercaţi să găsiţi o cale de mijloc şi faceţi compromisuri de ambele părţi. Împărtăşiţi şi celorlalţi din familie dorinţele copilului, pentru a evita situaţia în care bunicii îi cumpără lucruri asemănătoare. Identificaţi şi achiziţionaţi din timp cadourile, pentru a evita aglomeraţia din preajma Crăciunului. În plus, jucăriile educative şi rezonabile la preţ dispar primele din rafturile magazinelor şi riscaţi să nu le mai găsiţi până la Sărbători.
Specialiştii recomandă să nu luaţi copilului mai mult de trei cadouri o dată. Micuţul va fi fascinat de ele, dar nu le va preţui la justa lor valoare, pentru că interesul său se va împărţi între atâtea atracţii.

Optaţi pentru surprize educative
Alegeţi cadouri cu semnificaţie specială pentru cel mic sau legate de spiritul Sărbătorilor de iarnă. Verificaţi eticheta şi instrucţiunile pentru a nu avea surprize neplăcute legate de materialele din care sunt făcute sau de calitatea produselor cumpărate. Asiguraţi-vă că jucăriile achiziţionate sunt funcţionale, adică să aibă bateriile incluse. Dacă nu le au, atunci cumpăraţi baterii separat, pentru că cel mic va fi nerăbdător să le încerce, iar în ziua de Crăciun, cele mai multe magazine sunt închise. Ambalaţi cadourile în hârtie specială şi aşezaţi-le sub brad sau în sacul lui Moş Crăciun. Astfel, misterul din spatele ambalajului va creşte emoţia şi plăcerea copilului. Cele mai recomandate cadouri pentru copii sunt jucăriile educative şi jocurile interactive. În ultima perioadă se pune mai mult accent pe mesajul transmis de jucărie, şi nu pe publicitate.

Dar din dar se face Rai

Pe lângă cei care îl aşteaptă pe Moş Crăciun şi la care acesta chiar va veni şi anul acesta, există copii care nu vor primi nimic de Sărbători. În semn de recunoştinţă pentru ceea ce aveţi, învăţaţi copilul să împartă din vechile jucării pentru a face loc noilor cadouri. Îi puteţi spune că Moş Crăciun a rămas fără cadouri şi că are nevoie de ajutor din partea sa. Astfel, un ursuleţ de pluş uitat pe un raft poate deveni o mare bucurie pentru un suflet trist, pentru care viaţa nu este deloc uşoară.