Main menu

header

de Claudia Tarţa

Flexibilitatea în gândire este un element important pentru creativitate, deoarece când iei o decizie este esenţial să ştii să priveşti problema din toate punctele de vedere, să te gândeşti cum te poţi adapta şi cum poţi îmbunătăţi datele existente. A avea o minte deschisă este mult mai constructiv decât să te agăţi şi să păstrezi o idee indiferent de consecinţe sau de rezultate.

Argumentaţi hotărârile
Copiii trebuie învăţaţi ca în momentul în care vor lua o decizie să caute, să găsească şi să verifice toate informaţiile, să ţină cont de opţiuni şi abia după aceea să ajungă la o concluzie. Să laşi de la tine sau să iei în considerare şi alte opinii nu este o slăbiciune, ci este dovada că poţi cântări problema din toate punctele de vedere, că eşti flexibil şi adaptabil la diverse situaţii. Întotdeauna în relaţia părinte-copil, când se pune problema luării unei decizii, înainte de a-i oferi acestuia un răspuns trebuie să cântăreşti bine situaţia, şi abia după aceea să-i explici pertinent şi argumentat - spre exemplu: „Nu-ţi iau jucăria pentru că....” sau „Nu te duci în cutare loc pentru că.....” şi subliniez acest lucru, deoarece sunt mulţi cei care refuză din start orice discuţie cu copilul, fapt ce nu ajută la dezvoltarea unei gândiri deschise, flexibile.

Deciziile trebuie să fie pertinente
Copiii trebuie învăţaţi că un schimb de păreri trebuie să aibă la bază dovezi, argumente şi că acest lucru reprezintă dovada abilităţii lor de a gândi. Ori de câte ori aveţi ocazia, discutaţi cu copiii, provocaţi-i, cereţi-le argumente care să susţină ceea ce doresc, pentru a vă schimba opinia, şi astfel îi veţi putea determina să gândească.
Este foarte important să-i învăţăm pe copii să ia o decizie pertinentă, susţinută de argumente solide, decât să fie genul de adulţi care refuză orice doar pentru că aşa doresc, fără a avea o justificare coerentă - de fapt acest gen de adulţi nu fac altceva decât să repete ceea ce au învăţat de la părinţii lor. Întotdeauna, o gândire flexibilă te va ajuta să iei cea mai bună decizie în orice situaţie.