Main menu

header

de Veronica Zărescu

Dezvoltarea marilor lanţuri de magazine, a unităţilor alimentare de tip fast-food şi lipsa de informare a părinţilor au dus în ultimii ani la creşterea îngrijorătoare a numărului de cazuri de obezitate printre cei mici, ceea ce a cauzat înmulţirea numărul de copii bolnavi de diabet zaharat, o boală favorizată de greutatea excesivă.

Predispoziţia genetică este esenţială
Cauzele diabetului zaharat nu sunt foarte clar definite, dar printre factorii care favorizează apariţia acestuia sunt: ritmul de viaţă dezordonat, alimentaţia bazată pe grăsimi, dulciuri şi sucuri acidulate, lipsa efortului fizic, îngrăşarea excesivă şi predispoziţia genetică a copilului către această afecţiune. Legat de aceasta din urmă, puţini sunt părinţii care cunosc şi înţeleg importanţa predispoziţiei genetice a copilului lor. La naşterea bebeluşului trebuie ţinut cont de bolile cronice existente în familie, atât pe linie maternă, cât şi pe linie paternă (părinţi, bunici, străbunici, unchi sau mătuşe). Dacă există boli, cum ar fi diabetul zaharat, astmul bronşic sau afecţiuni cardiace ori pulmonare, asta nu înseamnă că cel mic le are deja, dar va moşteni predispoziţia genetică faţă de ele. Adică, va fi mai sensibil şi trebuie ferit de factorii care ar putea favoriza declanşarea bolii respective. De exemplu, în cazul unui copil ai cărui părinţi (sau doar unul) suferă de astm bronşic alergic, el trebuie ferit de alergeni sau de viroze puternice, care ar putea declanşa afecţiunea.
În cazul diabetului zaharat, dacă există astfel de cazuri în familie, copilul trebuie să ducă o viaţă echilibrată, să mănânce sănătos (mai puţine dulciuri), să facă mişcare şi să nu depăşească greutatea corporală optimă pentru înălţimea lui.

Efortul fizic este vital
Lipsa efortului fizic este un factor de risc responsabil pentru apariţia mai multor boli, printre care şi diabetul zaharat juvenil, aşa că asiguraţi-vă că cel mic face mişcare în aer liber sau participă la diverse activităţi sportive în sală. Nu neglijaţi apariţia câtorva kilograme în plus. Expresia „gras şi frumos” nu înseamnă întotdeauna şi sănătos.

Alimentaţia trebuie controlată
Un părinte care are un copil diagnosticat cu diabet zaharat trebuie să fie foarte atent să îi asigure acestuia o alimentaţie corespunzătoare şi medicaţia la ore fixe. Dacă cel mic face diabet la o vârstă fragedă, atunci e vorba despre diabet zaharat de tip I, iar pentru acest lucru medicaţia sa trebuie să fie insulina, pentru evitarea unor complicaţii grave, cum ar fi coma diabetică sau chiar decesul.
În numărul viitor vă vom prezenta simptomele diabetului zaharat şi alte măsuri profilactice pentru evitarea acestei cumplite boli cronice care ne poate condamna copiii la tratament pe viaţă.