Main menu

header

de Veronica Zărescu

Odată cu apariţia primului dinţişor este necesară spălarea zilnică a cavităţii bucale. Menţinerea unei igiene corespunzătoare a gurii va crea un automatism pentru cel mic şi va ajuta la menţinerea unei dentiţii de lapte sănătoasă şi frumoasă. Este greu însă să spălaţi primii dinţişori ai copilului cu o periuţă normală. De aceea se găsesc pe piaţă unele degetare din cauciuc moale şi flexibil, cu care se masează gingiile şi dinţii. De asemenea, există în farmacii şi în magazinele de profil şi pastă de dinţi specială pentru bebeluşi, cu un conţinut scăzut de fluor şi cu gust plăcut.

Încurajaţi-l să se spele singur
De pe la vârsta de 1 an, cel mic va dori să facă multe lucruri singur, cum ar fi să meargă, să mănânce şi... de ce nu, să se spele pe dinţi. Din momentul în care poate apuca diverse obiecte, daţi-i periuţa şi arătaţi-i cum să o ducă spre guriţă. Pentru acest moment există periuţe cu perii moi, pentru gingiile sensibile. Chiar dacă nu îi reuşeşte din prima, încurajaţi iniţiativa micuţului şi repetaţi zilnic acest ritual.
Abia pe la 4 ani copiii ar trebui să fie capabili să se spele singuri şi corect pe dinţi.

Ţineţi cont de recomandările de vârstă de pe etichetă
Un periaj corect şi eficient al dinţilor depinde într-o mare măsură de o periuţă potrivită. Aşa că, la alegerea acesteia, trebuie ţinut cont de câteva lucruri. Nu vă lăsaţi impresionaţi de culoarea frumoasă sau de desenele de pe produs, ci ţineţi cont de recomandările de vârstă de pe ambalaj. Obiectul trebuie să fie de dimensiuni mici, pentru că acest lucru va permite mişcările corecte ale periajului. Perii trebuie să fie moi şi flexibili, iar capătul rotund, pentru că astfel ajunge mai uşor în toate colţurile gurii. Este de preferat ca mânerul să fie din cauciuc moale şi din plastic, deoarece facilitează aderenţa mânuţei copilului.
Nu uitaţi că periuţa trebuie înlocuită la fiecare trei luni sau chiar mai devreme dacă se deteriorează, şi nu se împrumută niciodată, nici măcar frăţiorului.