Main menu

header

de Veronica Zărescu

Frigul obligă organismul uman să se adapteze pentru a putea să funcţioneze la capacitate normală. În acest caz sunt necesare o alimentaţie bogată în vitamine şi o hidratare corectă. Pe durata sezonului rece, meniul zilnic trebuie să includă fructe şi legume proaspete, lichide calde (ceaiuri, supe, ciorbe) şi multe fibre (organismul are nevoie de mai multă energie decât de obicei). Totodată, trebuie respectat programul celor trei mese principale şi al gustărilor dintre acestea, precum şi cel de somn sau de relaxare.

Aplicaţi creme protectoare
Hidratarea nu înseamnă numai o alimentaţie bogată în vitamine şi un consum adecvat de lichide, ci şi o acţiune exterioară asupra corpului uman, şi anume aplicarea unor creme protectoare pe piele. Factorii externi (frigul şi zăpada) acţionează în primul rând asupra tegumentelor. Cele mai expuse zone sunt faţa (nasul) şi mâinile. Asta nu înseamnă că restul corpului nu este afectat la exterior de temperaturile scăzute. Pe timp de ger, pielea se usucă, se deshidratează şi este nevoie să aplicaţi zilnic un strat protector de cremă emolientă, grasă. Astfel, veţi asigura supleţea pielii şi rezistenţa la frig. În magazinele de specialitate sau în farmacii veţi găsi o gamă variată de creme protectoare pentru copii, dar cel mai bine ar fi să alegeţi un unguent recomandat de dermatolog sau de medicul de familie, în funcţie de tipul de piele al copilului dumneavoastră.

Reduceţi durata băii zilnice
Cu o jumătate de oră înainte de a scoate copilul afară, ungeţi-i faţa şi mâinile cu o cremă, pentru a da timp cremei să intre în piele şi să o protejeze de frig. Pe restul corpului aplicaţi o cremă hidratantă seara, după baie, atunci când porii sunt deschişi. De asemenea, reduceţi durata băii zilnice la cel mult zece minute, pentru că apa accentuează uscarea şi deshidratarea pielii.
Tot ca un sfat pentru sezonul rece este folosirea în locuinţă a aparatelor umidificatoare.