Main menu

header

de Veronica Zărescu

Totul poate începe cu o răceală uşoară, care, netratată la timp, poate duce la complicaţii. Una dintre acestea ar fi pneumonia, adică îmbolnăvirea plămânilor. Aşa că nu trataţi răceala după ureche acasă, ci apelaţi la medic pentru stabilirea unui diagnostic corect şi unui tratament corespunzător.

Mergeţi la medic
Potrivit specialiştilor, este cazul să vă îngrijoraţi dacă micuţul prezintă următoarele simptome: tuse rezistentă la tratament, stare febrilă prelungită, lipsa poftei de mâncare, moleşeală, apatie şi stări de vomă.
Copiii mai mari se pot plânge şi de junghiuri intercostale.
Pneumonia poate fi confirmată în proporţie de 90% numai în urma unei radiografii pulmonare, aşa că nu ezitaţi să vă prezentaţi la medic dacă micuţului nu îi trece răceala sau dacă starea se agravează.

Antibioticele scad rezistenţa la virusuri
Sezonul virozelor afectează pe toată lumea. Asta pentru că virusurile au tulpini variate şi nu pot fi ţinute la distanţă cu un vaccin şi nici tratate cu antibiotice. Atât vaccinul, cât şi antibioticele sunt create special pentru anumite tulpini de virusuri, şi le combate numai pe acelea. În plus, antibioticele pot face mai mult rău decât bine dacă nu sunt administrate corespunzător. Dacă îi daţi copilului un astfel de tratament şi nu este potrivit pentru virusul pe care îl are, atunci viroza nu trece, ba chiar se agravează, pentru că antibioticele scad rezistenţa organismului.

Antitermice sau antiinflamatoare uşoare pentru viroze
Cel mai important este să vă prezentaţi la medic ori de câte ori copilul are o problemă. Este foarte periculos să îl trataţi la fel ca la ultima răceală, pentru că aşa cum niciun copil nu seamănă cu altul, aşa nici bolile nu sunt la fel, chiar dacă simptomele par asemănătoare.
În cazul unei viroze uşoare îi puteţi da copilului un tratament care să amelioreze stările neplăcute, cum ar fi antitermicele sau antiinflamatoarele uşoare. Dar, dacă viroza se complică şi declanşează sinuzită, otită, enterocolită sau chiar pneumonie, este necesară intervenţia cu antibiotic. În orice caz, lăsaţi medicul să hotărască gravitatea bolii copilului dumneavoastră şi tratamentul adecvat!