Main menu

header

de Claudia Tarţa

Internetul este, în prezent, cel mai în vogă mod de comunicare şi de informare, ce poate fi accesat de pe calculator sau de pe telefonul mobil. Pe lângă informaţiile utile pe care le găsim prin intermediul acestuia, putem întemeia foarte uşor relaţii de prietenie sau chiar de dragoste. Dar în timp ce adulţii pot discerne şi identifica pericolele, copiii sunt vulnerabili la acestea.

Capcanele comunicării virtuale
Nicio relaţie nu-ţi oferă o garanţie, dar cum poţi ajunge să spui că iubeşti o persoană, indiferent de sex, pe care nu ai văzut-o, dar cu care ai comunicat pe internet? Aceste lucruri se întâmplă şi, zilnic, sunt tineri care-şi găsesc un/o partener(ă) utilizând această cale de comunicare. Unii dintre aceştia hotărăsc să avanseze de la prietenie la iubire în relaţie şi iau decizii majore, cum ar fi plecarea de acasă sau renunţarea la şcoală.

Deciziile pripite nasc drame
Din păcate, de cele mai multe ori, relaţiile stabilite pe internet eşuează, deoarece tinerii nu sunt pregătiţi să-şi asume responsabilităţi. Am în minte cazul unei adolescente care a plecat de acasă la o vârstă fragedă, împreună cu un bărbat pe care l-a cunoscut pe internet. De ce a luat această decizie? Deoarece mama sa nu era de acord cu relaţia pe care o avea. În acest caz nu a contat ce au sfătuit-o membrii familiei, ci doar dorinţa de a fi împreună cu acel bărbat. Nu a ştiut că va fi obligată să renunţe la şcoală, că va îndura agresiuni fizice şi verbale sau că va deveni o femeie casnică, obligată să execute tot ceea ce i se spune, fără drept de replică. Apariţia unui copil a complicat şi mai mult situaţia, spulberând orice ideal de viaţă al tinerei.
Ca părinţi nu putem controla aceste evenimente şi decizii radicale din viaţa copiilor noştri, dar trebuie să-i educăm şi să-i informăm despre viaţă şi despre relaţii, acordându-le toată atenţia noastră la momentul oportun.