Main menu

header

de Claudia Tarţa

Programul prelungit al grădiniţei sau al instituţiilor after-school oferă copiilor înscrişi şansa de a urma diverse cursuri sau sporturi extraşcolare. Aceste activităţi au caracter opţional şi se plătesc în plus faţă de taxa lunară.

Verificaţi orarul de desfăşurare a activităţilor extraşcolare
Beneficiile opţionalelor sunt uriaşe, deoarece oferă copiilor posibilitatea de a învăţa şi de a practica pictură, muzică, limbi străine, dansuri sau balet. Avantajul este că preşcolarii au acces la aceste activităţi în timpul în care părinţii sunt la serviciu şi nu ar fi avut cum să îi ducă. Dezavantajul este că prea multe opţionale suprasolicită copilul atât intelectual, cât şi fizic. În plus, preşcolarii au de parcurs materia prevăzută în programa de învăţământ, aşa că este bine să vă interesaţi exact în ce interval orar se desfăşoară activităţile respective.

Perioada de maximă asimilare e până la 7 ani
Trebuie menţionat faptul că până la vârsta de 7 ani pentru copii este perioada de maximă asimilare a informaţiilor şi este datoria părinţilor să le dezvolte diversele abilităţi, să le ocupe timpul în mod util şi plăcut. Diversitatea activităţilor în perioada preşcolară oferă şansa de a descoperi înclinaţia fiecărui copil. Unul poate avea talent la pictură, altul poate să fie un bun luptător de aikido sau să aibă o voce deosebită.

Se evită dependenţa de calculator şi sedentarismul
Mai pot fi subliniate şi alte beneficii ale opţionalelor, şi anume: socializarea, lucrul în echipă, dezvoltarea unor abilităţi sau stimularea şi consolidarea unui talent sau a unor talente deja existente.
Atât pentru preşcolari, cât şi pentru şcolari sunt utile aceste activităţi suplimentare, pentru a evita dependenţa de calculator sau de televizor şi, implicit, a sedentarismului şi chiar a obezităţii.
În concluzie, copilul poate să testeze cât mai multe opţionale şi să aleagă acele activităţi care i se potrivesc, dar să urmeze cu seriozitate materiile şcolare obligatorii specifice vârstei pe care o are.