Main menu

header

de Veronica Zărescu

Odată cu încălzirea vremii, natura se dezmorţeşte, copacii înfloresc, câmpiile înverzesc, iar în aer simţi nenumărate miresme şi parfumuri florale. Pentru unii însă acest decor feeric declanşează reacţii alergice. Lăcrimarea excesivă, strănutul multiplu, mâncărimile nasului sunt doar câteva semne că vă confruntaţi cu o alergie de primăvară.

Se pot moşteni
Alergia reprezintă o reacţie a organismului faţă de un agent exterior, care, pentru mulţi dintre noi, este inofensiv, cum ar fi polen, păr de animal sau praf. De regulă, sezonul alergiilor începe în lunile martie-aprilie şi poate dura până la primul îngheţ. Este bine de ştiut că alergiile se moştenesc, aşa că dacă ştiţi că suferiţi de o anumită alergie mergeţi din vreme cu copilul la un medic specialist pentru un tratament preventiv, ca să evitaţi declanşarea ei.

Curăţaţi filtrele aparatelor de aer condiţionat
Un test de alergie ar fi un început dacă observaţi modificări ale stării generale a copilului primăvara. Odată cunoscută alergia sau măcar perioada declanşării ei, medicul specialist poate recomanda un tratament preventiv.
În cazul unei alergii necunoscute există o serie de măsuri ce pot evita declanşarea acesteia sau, măcar, diminuarea simptomelor. Este binecunoscut interesul copiilor pentru spaţiile verzi, pentru florile colorate şi, mai ales, pentru pământul din grădina bunicilor. Trebuie să evitaţi însă acele spaţii unde se află multă verdeaţă şi ieşirea din casă în zilele de primăvară în care bate vântul mai tare, pentru că acesta ridică în aer cantităţi însemnate de polen. Pentru spaţiile închise, cum ar fi maşina sau locuinţa, se recomandă folosirea aerului condiţionat după curăţarea filtrelor pentru praf şi pentru polen.

Vitamina C e binevenită
În această perioadă a anului este importantă o dietă echilibrată, bogată în fructe şi legume proaspete. Vitamina C combate secreţia de histamină în procesele inflamatorii ale mucoaselor. Histamina induce simptome precum strănut sau mâncărimi ale ochilor sau gâtului. O linguriţă cu miere dimineaţa, pe stomacul gol, va face minuni în privinţa sistemului imunitar al copilului, şi el va rezista mai uşor în faţa alergenilor. Multe dintre alergiile copilăriei dispar o dată cu trecerea anilor, adică atunci când sistemul imunitar se întăreşte şi protejează organismul de acţiunea agenţilor externi (viruşi, alergeni).

• Un tratament preventiv recomandat de medic va permite copilului să se bucure de toate frumuseţile primăverii.