Main menu

header

de Veronica Zărescu

Cu toate că pare neajutorat, copilul începe de la 2 ani să dorească să facă singur multe lucruri. Are intenţia de a mânca fără ajutor, vrea să se spele singur pe mâini şi refuză ajutorul adulţilor la îmbrăcat. Atunci este momentul să-l încurajaţi să se descurce singur şi nu interveniţi decât dacă este absolut necesar.

Înnodatul şireturilor, cel mai greu pas
Încă din primul an de viaţă, bebeluşul cooperează la îmbrăcarea hainelor prin a întinde piciorul când îi puneţi şoseta, sau bagă mâna pe mâneca bluzei. Abia pe la 2 ani copilul va reuşi să pună singur hăinuţele pe el, dar nu în ordinea sau în poziţia corectă. El trebuie încurajat şi lăudat, chiar dacă pantalonii sunt cu faţa în spate, sau dacă bluza e pe dos.
După vârsta de 3 ani va reuşi să se dezbrace fără probleme de toate articolele de îmbrăcăminte şi chiar să desfacă nasturii şi capsele bluziţelor. Ultimul şi cel mai greu obstacol este legatul şireturilor. Acestea vor fi înnodate de copil abia pe la vârsta de 5 sau 6 ani.

Optaţi pentru capse şi arici
Ca să vă fie mai uşor să îmbrăcaţi copilul, ţineţi cont de următoarele detalii: gulerul şi răscroiala mânecii să fie largi, fustiţele sau pantalonaşii să aibă talia elastică, închizătoarea să fie cu capse, nu cu nasturi, iar pantofii să fie cu arici, nu cu şireturi (în primii doi ani de viaţă).
Încercaţi să vă organizaţi timpul, astfel încât dimineaţa să aveţi cinci minute în plus pentru a lăsa copilul să încerce să se îmbrace singur. Dacă îl grăbiţi, va face totul pe dos, iar dacă veţi prefera să-l îmbrăcaţi dumneavoastră pe motivul că nu aveţi timp, copilul se va obişnui leneş şi nu va învăţa prea curând să se îmbrace.

Faceţi un semn într-un pantof
Ca să se descurce mai uşor, obişnuiţi-l să-şi închidă nasturii începând de jos în sus, iar pentru a pune mai uşor pantofii, aşezaţi-l pe ultima treaptă de pe scări sau pe un scăunel. Pentru a introduce piciorul în pantoful potrivit, faceţi un semn în interiorul unuia, cu un marker permanent. Explicaţi-i că cele două puncte trebuie să fie unul lângă altul înainte să-şi pună pantofii.