Main menu

header

  În România, campania naţională de vaccinare împotriva gripei se află în plină desfăşurare. Sunt vizate, în special, categorii de persoane care se încadrează în grupe de risc cum ar fi:
  - copii mici care frecventează diverse colectivităţi; 
  - persoanele cu vârsta peste 50 de ani; 
  - femeile care vor fi însărcinate în trimestrul II sau III în sezonul rece;
  - persoanele care trăiesc sau muncesc în preajma bebeluşilor; 
  - pacienţii care au tratamente de durată în spitale, precum şi persoanele din azile şi cămine;
  - persoanele care suferă de diferite boli cronice.

  Vaccinul antigripal se face, de obicei, din septembrie până la mijlocul lunii noiembrie. Deşi este ideal să imunizaţi copilul din timp, vaccinul poate fi util şi dacă-l faceţi mai târziu. În niciun caz nu se face vaccin antigripal atunci când prezentaţi simptome de gripă. Aşteptaţi să vă vindecaţi şi abia atunci puteţi face imunizarea. Cereţi sfatul medicului sau întrebaţi la farmaciile din zona dumneavoastră privind disponibilitatea vaccinului.  Anul acesta, specialiştii susţin că vor exista trei tulpini noi de virusuri gripale ce vor activa şi în România. Aveţi la dispoziţie şi opţiunea de a face un vaccin neinjectabil, sub formă de spray nazal, dar deoarece conţine viruşi vii atenuaţi, nu este recomandat persoanelor care au un sistem imunitar slăbit sau care suferă de diverse boli.
  Vaccinul sub formă de spray nazal este recomandat numai persoanelor sănătoase, cu vârste cuprinse între 2 şi 49 de ani, cu excepţia femeilor însărcinate. Cei mai mulţi oameni nu resimt efecte adverse după vaccinul antigripal. Unora li se poate umfla zona injecţiei sau să devină dureroasă sau chiar au simptome uşoare, precum cefalee sau febră. Nu vă speriaţi! Aceste simptome persistă câteva zile şi dispar. Vaccinul antigripal asigură protecţie împotriva gripei pe întregul sezon rece.

Veronica Zărescu