Main menu

header

de Veronica Zărescu

De cele mai multe ori, copiii pierd noţiunea timpului şi se pot juca ore în şir în zăpadă. Umezeala şi frigul pot favoriza hipotermii uşoare şi degerături la nivelul extremităţilor, iar părinţii e bine să ştie cum să intervină în astfel de situaţii.

Degerăturile dau dureri puternice
Degerăturile sunt leziuni profunde ale pielii, ce provoacă înroşirea şi umflarea zonelor afectate. Dacă se continuă expunerea la frig, iar tegumentele devin amorţite şi vineţii, atunci trebuie să mergeţi cu copilul de urgenţă la spital pentru a primi ajutor specializat.
Dacă observaţi că degetele de la mâini sau de la picioare sunt roşii, iar cel mic se plânge de durere la atingere, atunci trebuie să duceţi copilul într-o încăpere cu o temperatură medie, pe care să o creşteţi treptat. Tratamentul degerăturilor uşoare se poate face cu unguente (cu glicerină, cu venin de albine sau cu spânz), tincturi (din angelică, de trei ori pe zi, câte zece picături o dată), decocturi (de ţelină, de morcovi, de rădăcină de ghimbir), comprese şi băi cu infuzii (din pin, şofrănel, cârcel, sâmburi de gutui, muguri de brad, cu suc de ceapă, varză) sau cataplasme cu varză crudă.
Băuturile calde se administrează treptat.

Trei stadii ale hipotermiei
Hipotermia apare atunci când organismul se răceşte şi pierde mai multă căldură decât poate sintetiza. Temperatura normală a corpului uman este cuprinsă între 36,4°C şi 37°C. În funcţie de gradul de scădere a temperaturii corporale se deosebesc hipotermiile moderate (de la 35°C la 32°C), grave (de la 32°C la 26°C) şi majore (sub 26°C).
Cele mai multe cazuri de hipotermie se recuperează complet, fără a lăsa sechele. Recuperarea este însă mult mai dificilă în cazul copiilor şi al adulţilor bolnavi sau al vârstnicilor. În cursul hipotermiilor apar următoarele simptome: frisoane, piele rece, palidă sau vineţie, apatie, afectarea capacităţilor intelectuale, tulburări de echilibru, tulburări de vorbire (pronunţie nedesluşită) şi amorţeli la nivelul degetelor.
În cazul hipotermiilor majore poate să apară starea de comă, însoţită de încetinirea bătăilor inimii şi de rigiditate musculară. Tratamentul este bazat pe încălzirea din exterior (învelirea cu pături călduroase) sau internă (încălzirea aerului administrat prin respiratorul artificial, perfuzii călduţe).

• Bujorii din obraji nu sunt întotdeauna semn de sănătate, ci pot fi şi începutul unei degerături la nivelul feţei.