Main menu

header

de Claudia Tarţa

După începerea grădiniţei, urmează o perioadă de adaptare a copilului la noul program şi la noile cerinţe. Important este să respectăm timpul necesar fiecăruia pentru a se obişnui şi să înţelegem că micuţii simt o mare presiune asupra lor, prin faptul că nu mai sunt în mijlocul familiei, că au un program strict şi că sunt nevoiţi să socializeze cu ceilalţi.

Răspunsul la noul mediu diferă
Stările declanşate de adaptarea la un nou mediu se pot manifesta diferit, în funcţie de fiecare copil, aşa că unii nu au probleme şi sunt chiar fericiţi că merg la grădiniţă, iar alţii au nevoie de o perioadă de acomodare. Dar acest lucru este normal şi nu este nevoie să se facă presiuni asupra micuţului, care poate refuza să vorbească, să mănânce sau plânge prea mult.
În această etapă, copiii au mare nevoie de sprijinul familiei şi al doamnei educatoare. Trebuie să le explicăm beneficiile acestei noi experienţe şi să le dăm chiar exemple din copilăria noastră.

Cel mic are nevoie de sprijinul familiei
Există situaţii când copilul se adaptează cerinţelor grădiniţei, uimind prin comportamentul şi prin participarea sa la activităţi, dar acasă poate refula şi poate fi nervos, îşi poate certa părinţii prin jocul său, poate arunca jucăriile, poate refuza orice. Părinţii trebuie să explice copilului, cu calm, că înţeleg prin ceea ce trece el şi că îi sunt alături, dar că este foarte important să continue să mergă acolo.
Este important ca micuţul să asculte poveştile părinţilor din perioada grădiniţei, ce colegi aveau, ce activităţi preferau şi mai ales ce a însemnat pentru ei integrarea într-un colectiv nou. Adaptarea unui nou stil de viaţă nu este deloc uşor pentru copil, aşa că el are nevoie de înţelegere şi de mult sprijin din partea părinţilor.