Main menu

header

de Claudia Tarţa

Perioada copilăriei este cea care ne defineşte ca persoane adulte. Tot ce trăim şi experimentăm încă din viaţa intrauterină contribuie la formarea noastră ulterioară, de aceea cuplurile care îşi asumă rolul de părinţi trebuie să fie pregătiţi pentru responsabilităţile ce le revin în momentul în care aduc pe lume unul sau mai multe suflete, pentru că sunt atâţia copii, tineri şi adulţi cu probleme de relaţionare şi de comunicare cauzate de anumite trăiri din perioada intrauterină sau din cea a copilăriei.

Decizia de a aduce pe lume un suflet trebuie bine cântărită
Am cunoscut o tânără care a construit multe bariere în jurul său pentru a se proteja de suferinţă, din cauza unei copilării traumatizante trăite alături de un tată alcoolic şi extrem de violent. Ea povesteşte situaţii traumatizante din propria copilărie fără niciun fel de emoţie în glas, fără să mai simtă nimic pentru agresiunile din trecut. Toate aceste mecanisme de apărare o ajută că facă faţă vieţii de zi cu zi, dar îi este foarte greu să se implice într-o relaţie, deoarece nu-şi poate permite să simtă din cauza faptului că ar deveni vulnerabilă şi poate că ar suferi din nou. Ascultând povestea vieţii sale nu poţi să nu te întrebi de ce adulţii aduc pe lume copii dacă nu sunt capabili să le ofere ceea ce ar trebui, şi anume: dragoste necondiţionată, atenţie, susţinere, siguranţă şi echilibru.

Agresiunile lasă urme adânci
Sunt mulţi copii care trăiesc traumele unei vieţi pline de teroare, de violenţe, care, ulterior, ca tineri şi adulţi se adaptează foarte greu sau dezvoltă tot felul de frustrări şi complexe ce nu-i ajută absolut deloc să se integreze în societatea în care trăiesc. Aş vrea să pot atinge sufletul tuturor părinţilor şi să înţeleagă cât este de important şi ce impact au asupra copiilor simple gesturi sau cuvinte. Cuvintele pot răni profund sufletul curat al unui copil şi foarte greu mai poţi şterge încărcătura sau semnificaţia acelui cuvânt sau gest. Întotdeauna părinii sunt primii răspunzători pentru ceea ce devine copilul lor la vârsta adultă, de aceea ar trebui să cântărească foarte bine decizia de a aduce pe lume un copil.