Main menu

header

de Claudia Tarţa

Oare v-aţi gândit vreodată ce v-a determinat să aduceţi pe lume unul sau mai mulţi copii? V-aţi pus întrebarea dacă sunteţi pregătiţi să faceţi acest pas şi ce aveţi de oferit în această postură minunată şi extrem de dificilă de a fi părinte?

Adolescenţii au nevoie de o mână salvatoare
În ultimul timp stau şi mă gândesc şi-mi pun o mulţime de întrebări legate de motivaţia unora de a aduce pe lume copii, deoarece văd nenumărate cazuri de adolescenţi sau tineri cu probleme existenţiale, şi totul din cauza unei relaţii defectuoase cu părinţii. În momentul în care hotărâţi să aduceţi pe lume aceste fiinţe minunate, vă gândiţi o secundă ce influenţă veţi avea asupra lor? Ce informaţii şi ce educaţie le veţi transmite? Vă gândiţi că acel suflet curat va deveni adult şi va trebui să deţină acele informaţii necesare pentru a se descurca, pentru a fi echilibrat, pentru a şti să facă alegeri, să poată oferi ceva pentru a putea cere altceva?
Sunt o mulţime de copii, adolescenţi, tineri şi adulţi care au probleme în a relaţiona cu cei din jur, în a-şi găsi locul în această lume în care nu poţi răzbate dacă nu ai toate datele problemei sau dacă nu ai suport din partea familiei pentru a trece mai uşor peste momentele neplăcute. Fiecare dintre noi avem nevoie de susţinere, de îndrumare, de acea mână salvatoare atunci când avem nevoie.

Familia, modelul de comportament pentru tineri
Făcând o anamneză acestor persoane, afli că relaţia cu mama nu a fost niciodată bună din diverse motive, că tatăl nu s-a implicat niciodată în educaţia şi în viaţa sa, că nu l-a susţinut nimeni atunci când a avut probleme, şi şirul de motive poate continua la infinit. Spre exemplu, o tânără îşi poate găsi foarte greu un partener, nu este consecventă într-o relaţie ori face numai alegeri greşite, din cauza acelui bagaj informaţional de bază primit de la părinţi, în special de la mamă, îi lipsesc datele necesare, deoarece nu a avut de unde învăţa care este comportamentul adecvat pentru a avea o relaţie de cuplu echilibrată. Întotdeauna, copiii sunt oglinda noastră, iar când vor deveni adulţi se vor comporta exact după modelul învăţat de la părinţi. Dacă au crescut într-o familie disfuncţională, acesta va fi modelul pe care-l vor aplica mai târziu în viaţa personală. Nu există o şcoală a părinţilor sau o reţetă ideală, dar gândiţi-vă foarte serios la motivaţia pe care o aveţi atunci când aduceţi pe lume un copil sau mai mulţi şi ce sunteţi dispus să le oferiţi acestora pentru a-i ajuta să devină adulţi sănătoşi nu numai fizic, ci şi psihic.