Main menu

header

de Mihaela Zamfirache

Sughiţul, strănutul şi spasmele dese sunt obiceiuri normale în cazul nou-născuţilor, însă ele vă pot speria dacă sunteţi un părinte lipsit de experienţă. De aceea, este important să ştiţi ce anume provoacă toate aceste stări şi cum puteţi interveni în cazul în care se prelungesc.

Contracţiile diafragmului, calmate prin masaj
Sughiţul apare de obicei după masă şi este cauzat de aerul pe care bebeluşul îl înghite în momentul alăptării. Astfel, aerul înghiţit formează o bulă care irită diafragmul (un muşchi care separă cavitatea toracică de cea abdominală) şi provoacă contracţii. Cu cât micuţul este mai agitat în timpul suptului, cu atât există riscul să înghită mai mult aer. Sughiţul mai poate apărea dacă temperatura din cameră scade brusc (însă acest lucru nu înseamnă neapărat că nou-născutului îi este frig şi trebuie înfofolit) şi poate dura de la câteva minute până la o jumătate de oră. Deşi acesta nu este dureros, pentru a-l calma pe micuţ, puneţi-l un pic la sân sau masaţi-i uşor spatele, de la mijloc spre ceafă, în timp ce îl ţineţi cu burtica pe braţul dumneavoastră. Chiar şi aerul rece l-ar putea ajuta să-şi revină, aşa că înveliţi-l într-o păturică şi scoateţi-l puţin la fereastră. Sughiţul dispare de la sine în jurul lunii a şaptea.

Ser fiziologic împotriva strănutului
Dacă nu este însoţit de febră sau de tuse, strănutul nou-născutului nu reprezintă preludiul unei răceli, ci o modalitate de a îndepărta lichidul amniotic din cavitatea nazală sau o încercare a micuţului de a-şi desfunda nările (de exemplu, în momentul alăptării, nasul copilului este presat de pieptul mamei, şi acest lucru poate duce la înfundarea unei nări.). Pentru că nu îşi pot sufla nasul în batistă, bebeluşii folosesc instinctiv strănutul pentru a-l curăţa. Strănutul mai poate fi provocat de alergeni (fum de ţigară, păr de animale, praf, mucegai), de aerul uscat din cameră sau de o sursă de lumină puternică la care copilul a fost expus brusc (explicaţia constă în faptul că lumina stimulează reţeaua nervoasă a nasului). Dacă strănutul este cauzat de aerul uscat, îi puteţi picura micuţului ser fiziologic în nas. În timpul iernii, când în casă este foarte cald, puneţi un bol cu apă pe calorifer.

Înfăşatul previne spasmele
Reflexul Moro (de tresărire) este unul de apărare şi se declanşează atunci când bebeluşul se sperie de un zgomot puternic, când îşi schimbă brusc poziţia sau dacă îi cade capul pe spate. Poate apărea şi în somn, şi se manifestă prin întinderea corpului şi aruncarea bruscă a mâinilor în aer. Dacă micuţul se sperie atât de tare încât începe să plângă de fiecare dată când tresare, singurele soluţii sunt să îl puneţi în pătuţ pe burtă sau să îl înfăşaţi. Reflexul de tresărire dispare adesea în primele trei luni de viaţă, însă, dacă acesta persistă după şase luni, anunţaţi medicul, deoarece poate fi vorba despre o problemă cerebrală.

Sunt benefice pentru sănătatea şi confortul nou-născutului
Deşi înfricoşătoare pentru adulţi, aceste reflexe sunt chiar benefice pentru sănătatea şi confortul nou-născutului. Conform specialiştilor, tresăririle ajută la dezvoltarea musculaturii şi a sistemului nervos central, strănutul previne răceala şi infecţiile, iar sughiţul contribuie la eliminarea gazelor din stomac, care îi pot provoca micuţului dureri puternice şi stări de vomă.

Pont! Puteţi preveni sughiţul dacă alăptaţi bebeluşul mai des, înainte de a i se face foame foarte rău.

• Nu încercaţi să stopaţi sughiţul prin metode băbeşti, inducându-i copilului frică sau ţinându-l cu capul în jos!