de Roxana Istudor şi Florica Pintea
Un studiu extins, derulat asupra unui număr de 358.000 de persoane între anii 1991 și 2009, a dat la iveală faptul că gradul de satisfacție al propriei vieți în cazul cuplurilor căsătorite este mai mare decât în cazul celibatarilor și, în plus, că prietenia dintre soți sporește sentimentul de mulțumire.
Efect benefic în toate stadiile căsătoriei
Persoanele căsătorite sunt mult mai mulțumite cu propria viață, iar efectele asupra sănătății și longevității au fost atestate de numeroase studii. Unul dintre cele mai recente vine să adauge un element în acest tablou: prietenia dintre partenerii de cuplu întărește semnificativ relația. „Chiar și după ani de mariaj, par- tenerii dintr-un cuplu sunt mai fericiți decât cei singuri. Acest lucru atestă efectul benefic în toate stadiile căsătoriei, de la luna de miere la aniversările înaintate”, explică John Helliwell, de la Școala Economică din Vancouver, Canada, autor al studiului publicat de „Journal of Happiness Studies”. Demn de menționat este faptul că aceleași rezultate au fost înregistrate și în rândul partenerilor care nu sunt cununați oficial, dar trăiesc împreună.
Grad mult mai mare de mulțumire
Partenerii care sunt foarte buni prieteni au vădit un grad mult mai mare de mulțumire decât al soților care nu împărtășesc o astfel de legătură. Cel mai important reper al acestei concluzii este corelarea prieteniei cu sprijinul profund. „Beneficiile din perspectiva stării de bine sunt mult mai mari, duble chiar, statistic, în cazul celor care își privesc partenerul de viață ca pe cel mai bun prieten”, adaugă Helliwell. Rezultatele au fost mai elocvente în categoria persoanelor de vârstă mijlocie, când de regulă satisfacția generală față de viață începe să intre în declin. „Căsătoria face să treacă mai ușor crizele din partea a doua a vieții prin simplul fapt că are beneficii pe termen lung”, punctează specialistul.