Main menu

header

762 25 2de Călin Popa şi Florica Pintea

Chiar dacă societatea a evoluat foarte mult de la vremurile în care bărbatul „punea pâinea pe masă”, iar femeia stătea acasă și creștea copiii, mentalitatea multor persoane nu a ținut pasul cu timpurile. O atestă o cercetare care a reliefat gradul de stres al bărbaților atunci când consoartele depășesc un anumit procent din veniturile care intră în gospodărie.

Normele sociale tradiționale, atac la sănătate

Cercetătorii de la Școala de Management a Universității din Bath, Marea Britanie, au sintetizat datele unor studii extinse, derulate în Occident și cu precădere în SUA, și au reușit să pună în evidență nu doar faptul că bărbații sunt stresați dacă soțiile lor câștigă bine, ci și creșterea gradului de neliniște proporțional cu depășirea unui anume procent din nevoile gospodăriei. Ca urmare, bărbații ating cel mai înalt grad de stres atunci când sunt complet dependenți de veniturile aduse în familie de soțiile lor. „Observațiile noastre arată că normele sociale tradiționale, cu bărbații în prim-planul susținerii financiare a familiei, pot fi foarte dăunătoare pentru sănătatea mentală și fizică a bărbaților”, punctează economistul Joanna Syrda.

Pragul psihologic: 40%

După ce au analizat datele a mii de mariaje pe parcursul a 15 ani, cercetătorii au identificat un „prag psihologic” peste care bărbații trec foarte greu când vine vorba despre aportul partenerelor lor la nevoile financiare ale familiei: 40%. Detaliat, atunci când doar ei aduc bani acasă, bărbații sunt foarte neliniștiți, ulterior gradul de stres scade pe măsură ce consoartele se apropie de 40% și începe din nou să crească vertiginos atunci când soțiile depășesc acest prag. Per ansamblu, pentru liniștea psihologică a bărbaților este ideal ca partenera să aducă bani acasă, dar să nu-i eclipseze cu succesul său financiar. „Rezultatele indică destul de ferm faptul că normele sociale din trecut se mențin pe scară relativ largă. Stresul persistent poate genera serioase probleme de sănătate, precum și dificultăți emoționale și sociale”, adaugă Syrda.

ATENŢIE! Bărbații care se căsătoresc cu partenere care câștigă foarte bine înainte de mariaj nu experimentează același grad de stres vizavi de aportul partenerei la nevoile financiare ale căminului.