Main menu

header

786 21 2de Călin Popa şi Florica Pintea

Ultimele săptămâni, care au impus în toată lumea izolarea la domiciliu, au consemnat o evoluție interesantă pe direcția efectelor pe care le are în cuplu apropierea constantă și cvasipermanentă.

Mai multe cunoștințe despre jobul celuilalt

O cercetare realizată în Marea Britanie a pus în evidență faptul că, urmare a trecerii a milioane de cupluri la munca de acasă, partenerii au avut ocazia să afle mult mai multe lucruri despre munca celor cu care se află într-o relație. Dacă până la carantina impusă de pandemie un uimitor procent de 46% dintre britanicii implicați într-o relație nu știau despre jobul partenerului decât aspecte vagi, cum sunt „lucrează la birou” sau „are o slujbă care implică multe întâlniri”, izolarea la domiciliu a redus la jumătate acest procent. „Este straniu că oamenii au știut până acum atât de puțin despre munca partenerilor lor, dar în același timp este foarte bine că exploatează la maximum timpul petrecut împreună acasă, inclusiv pe direcția detaliilor referitoare la activitatea profesională a celuilalt”, explică un purtător de cuvânt al companiei Virgin Media, care a comandat cercetarea.

Admirație prin… informație

Datele studiului au pus în evidență faptul că izolarea la domiciliu i-a determinat pe parteneri să evalueze mult mai corect profesionalismul celuilalt, sporindu-le respectul pentru dificultatea pe care o gestionează persoana iubită la locul de muncă și pentru priceperea pe care o manifestă. Concret, 40% dintre cei chestionați susțin că realizează mult mai bine cât de solicitantă este profesia partenerului, iar peste 32 de procente afirmă că au constatat că jobul persoanei cu care se află într-o relație este unul interesant. De asemenea, peste o treime dintre respondenți și-au exprimat convingerea că partenerii lor sunt foarte buni la ceea ce fac. Cu cât mai multă informație au căpătat cei implicați în relație despre preocupările profesionale ale partenerului, cu cât a crescut admirația pentru acesta. De asemenea, cercetarea a evidențiat faptul că, dacă înainte de perioada de izolare 57% dintre partenerii de cuplu făceau eforturi să acorde timp persoanelor cu care se află într-o relație, în prezent 74% dintre respondenți așteaptă cu nerăbdare să petreacă timp de calitate în cuplu.

Izolarea la domiciliu a diminuat separarea dintre viața personală și cea profesională, partenerii de cuplu fiind mult mai dispuși decât înainte de pandemie de a găsi un echilibru cât mai bun între cele două aspecte de viață (studiu al Virgin Media, Marea Britanie)