Main menu

header

795 25 3de Călin Popa şi Alexandru Filcu

Supraviețuitoarele cancerului de sân au șanse sporite de vindecare și un risc mult mai scăzut de a dezvolta complicații și alte probleme de sănătate dacă sunt susținute de relații afective puternice, arată datele unui studiu de ultimă oră.

Mai puțin stres, mai puțină inflamație

Experții americani de la Universitatea Ohio, din SUA, au derulat o cercetare în urma căreia a rezultat faptul că pacientele care au învins cancerul de sân și care au un partener de nădejde, care le susține afectiv, manifestă un nivel mult mai scăzut al stresului generat de boală și astfel își sporesc șansele de vindecare. Potrivit specialiștilor, mai puțin stres înseamnă un nivel mai scăzut al inflamațiilor, aspect extrem de important în cazul pacientelor cu cancer sau care au suferit intervenții chirurgicale și se află în recuperare. „Studiul nostru a demonstrat că pentru aceste supraviețuitoare este crucial sentimentul că sunt susținute, iubite și că are grijă de ele cineva de încredere în perioada de incertitudini pe care o traversează. Cu cât sunt mai înțelese și pot împărtăși tot ceea ce experimentează, cu atât au șanse mai mari să ajungă la un deznodământ favorabil”, explică specialistul Rosie Shrout.

Consiliere pentru menținerea conexiunii

În urma unui experiment care a implicat trei serii de teste de sânge pe un număr de 139 de persoane cu cancer de sân, s-a observat că femeile care se aflau în relații afective puternice și stabile aveau niveluri mult mai scăzute ale hormonului stresului psihologic și ale inflamațiilor, chiar mai mici decât media acestor markeri la aceleași persoane. „Cerce- tarea noastră evidențiază, dintr-o perspectivă unică, faptul că trebuie acordată o atenție deosebită mediului de acasă al acestor paciente. Ele trebuie ajutate să rămână conectate profund cu partenerii lor pe timpul perioadei grave prin care trec, iar tratamentele postcancer trebuie să includă, atunci când este nevoie, consiliere pentru menținerea acestor relații afective care dau rezultate atât de semnificative”, adaugă Shrout.

Rezultate valabile pentru toate afecțiunile grave

Potrivit specialiștilor, chiar dacă acest studiu s-a concentrat asupra supraviețuitoarelor cancerului, regula este valabilă pentru toate persoanele care traversează o perioadă dificilă din perspectiva stării de sănătate. În toate cazurile de boli grave, studiile au demonstrat faptul că o relație „de cursă lungă” cu partenerul de viață are o importanță majoră în procesul de recuperare. Pe de altă parte, relațiile turbulente pot face foarte mult rău, fiind preferabil ca o persoană bolnavă să fie fără partener decât să ducă în plus și stresul afectiv pe care îl implică orice complicație amoroasă. „Un mariaj bun oferă un sprijin pe măsură, dar recomandăm supraviețuitoarelor cancerului să lărgească cercul de suport spre familie și prieteni și să învingă instinctul care ne împinge să ne izolăm atunci când suntem bolnavi”, argumentează profesor Kiecolt Glaser.

„Rezultatele noastre atestă faptul că o relație afectivă puternică se poate întări și mai mult prin traversarea împreună a unui moment dificil, această forță sporind, la rândul său, șansele persoanei bolnave de a se vindeca“ (Rosie Shrout, Universitatea Ohio)