Main menu

header

808 21 3de Călin Popa şi Adrian Barna

Ritualurile în general și perioada Sărbătorilor în special au o greutate emoțională crescută și joacă un rol major în evoluția relațiilor personale. Cele de cuplu nu fac excepție, specialiștii afirmând că aceste momente de celebrare împreună cu apropiații sunt ocaziile în care partenerii pot evalua cursul relației.

Ritualurile creează legături puternice

Atunci când un cuplu de îndrăgostiți organizează împreună Sărbătorile, cei doi pot învăța mult mai multe unul despre celălalt, momentul fiind unul de „diagnostic” al relației, arată rezultatele unei cercetări derulate în cadrul Universității din Illinois. „Ritualurile de acest tip au puterea de a crea legături puternice și pot să ofere o imagine de ansamblu asupra stadiului relației și a ceea ce doresc cei implicați de la viitor. Am descoperit că Sărbătorile maximizează experiențele de cuplu”, explică specialistul Chris Maniotes. De asemenea, anumite ritualuri cu conotație personală pe care le realizează partenerii, cum ar fi seri de vizionare de filme, au un impact major din perspectiva simbolisticii, fiind mai presus de interacțiunile de rutină.

Moment decisiv pentru căsătorie

Potrivit specialiștilor, perioada Sărbătorilor poate da la iveală aspecte ale personalității partenerului care nu ies în evidență în mod obișnuit, ceea ce poate fi relevant pentru fiecare dintre cei doi. El poate descoperi că ea este conflictuală cu familia sa, ea poate observa tendința lui de a flirta etc. „Ritualurile furnizează o oportunitate unică de a-l evalua pe celălalt din perspectiva unor comportamente inedite. Au existat destule cazuri în care chiar logodnicii s-au despărțit după ce au petrecut împreună cu familiile lor extinse”, arată cercetătorul Brian Ogolsky. În același timp, experții au punctat faptul că aceste ocazii speciale pot fi momentul hotărâtor pentru ca un cuplu de îndrăgostiți să se decidă să se cunune și să întemeieze o familie.

Emoții și… tensiune

Când în cuplu sunt conflicte mici care pot fi lăsate deoparte sau rezolvate printr-o simplă ceartă în perioada Sărbătorilor, miza fiind mai mare, conflictele pot ieși la suprafaţă. Cu cât celălalt se simte mai puţin vizibil în cuplu, cu atât va avea un sentiment mai mare de frustrare şi aşteptări mai mari de la partener. Discuțiile de genul „totul sau nimic” legate de momentul special pot genera o mare tensiune emoţională, distrug armonia şi disponibilitatea pentru bucuria specifică perioadei. La această încărcătură se pot adăuga emoțiile exterioare, provenite din dorința de „a da bine” în fața familiei.

„Ritualurile par să joace un rol foarte important în a face partenerii să accelereze ritmul relației sau dimpotrivă, să-i pună frână, pentru a o evalua mai bine“ (Chris Maniotes, Universitatea Illinois)