Main menu

header

851 20 3de Călin Popa şi Daniel Şuta

Dacă doi parteneri de cuplu evaluează diferit riscul financiar pe care sunt dispuși să și-l asume, aceste divergențe au capacitatea de a duce o relație până la divorț, arată rezultatele unei cercetări recente.

Divergențele „minează” investițiile

Cercetătorii de la Universitatea din California - San Diego, din SUA, au descoperit că diferențele în preferințele pentru cât risc financiar poate fi admis în cuplu sunt un factor major al divorțului. După evaluarea răspunsurilor la chestionare, pe care le-au acordat peste 5.300 de cupluri, experții au concluzionat că preferințele de risc financiar diferite sunt factorul numărul unu, pe termen lung, al separării conjugale. Practic, diferențele de optică legate de bani le depășesc pe cele de educație, mediu cultural și chiar religie. „Certurile legate de bani sunt de obicei citate ca motiv al divorțului, dar factorii principali ai acestor lupte sunt percepția și atitudinea diferite față de riscul financiar. Atitudinile de risc determină deciziile de investiții, cum ar fi locuința pentru familie. Dacă soții au preferințe diferite, adesea nu vor fi de acord cu privire la investițiile comune și foarte importante în căsătorie”, detaliază specialistul Marta Serra-Garcia, autorul studiului.

Alinierea părerilor salvează cuplul

Potrivit rezultatelor studiului american, cuplurile cu relații mai îndelungate tind să devină mai uniforme în abordarea riscului financiar. Mai precis, datele au indicat faptul că mulți parteneri și-au aliniat punctele de vedere financiare și au devenit mai conștienți de evoluția acestui sector din viața lor în anii recesiunii care a debutat în 2009. În paralel, aceleași cupluri au înregistrat mai puține șanse să divorțeze. „Uniformizarea preferințelor ar putea fi un mecanism pentru rezolvarea conflictului financiar în cadrul căsătoriilor”, punctează Serra-Garcia. Echipa de cercetători evaluează utilitatea aplicării descoperirii la aplicațiile de întâlniri online, care ar putea include o secțiune despre percepția financiară.

„Întrucât soții își pun la un loc veniturile, dacă unul are un flux mai puțin fiabil, diferențele de atitudine de risc pot fi o sursă de tensiune pentru mariaj“ (Marta Serra-Garcia, Universitatea din California - San Diego)