Main menu

header

882 20 3de Roxana Istudor şi Adrian Barna

Un studiu recent a pus în evidență un fapt inedit: creșterea - oricât de modestă - a salariului minim poate reduce rata divorțurilor.

Un dolar pe oră mai mult, 15% despărțiri mai puține

Experți din cadrul Universității California, Los Angeles, afirmă că există o nouă modalitate eficientă de a reduce numărul de divorțuri în rândul americanilor cu venituri mici: creșterea salariului minim. Cercetătorii au realizat un studiu de anvergură, împreună cu o echipă de economiști, punând în evidență în premieră impactul creșterilor salariului minim asupra ratelor locale de căsătorie și divorț. Concret, potrivit rezultatelor cercetării, creșterea salariului minim cu doar 1 dolar pe oră a dus la scăderea ratei divorțurilor cu până la 15% în următorii doi ani. Ce au în comun cele două? Potrivit experților, aceste beneficii se instalează mai rapid și mai vizibil în comparație cu alte programe, relatează Journal of Marriage and Family.

Amână noile căsătorii

Pe de altă parte, experții americani au descoperit că aceeași creștere cu un dolar pe oră a salariului minim pare să stimuleze un efect diferit - scade numărul căsătoriilor. Potrivit expertului Thomas Bradbury, atunci când tinerii cu venituri mici încep să câștige mai mulți bani, ei au tendința să întârzie mariajul: „Creșterea salariului minim pare să aducă perioada maritală a persoanelor cu salarii mici mai în concordanță cu cea a persoanelor mai bogate, care tind să se căsătorească la vârste mai înaintate”. În același timp, însă, acesta este un aspect considerat pozitiv, întrucât mariajele începute mai târziu se termină cu divorț în proporție mult mai mică.

„Orice politică ce abordează inegalitatea veniturilor are beneficii măsurabile pentru stabilitatea familiei“ (Benjamin Karney, Universitatea California, Los Angeles)