Main menu

header

892 20 2de Roxana Istudor şi Tatiana Solomon

Autoritățile din Japonia, societate cu tradiții bine înrădăcinate, au avut o idee care s-a dovedit excelentă în încercarea de a crește natalitatea: reîntoarcerea la minunatele scrisori pe hârtie.

Expeditorii își imaginează destinatarii

Campania fără rezultate notabile a Japoniei de a crește rata natalității a intrat într-o etapă nouă, care pornește de la o idee veche de secole: trimiterea de scrisori persoanei cu care cineva dorește să stabilească o relație romantică. Autoritățile din orașul Miyazaki au încurajat potențialii pretendenți să pună condeiul pe hârtie, să trimită misive și să aștepte cu răbdare un răspuns de la cei cu care doresc să se întâlnească. Reacția a fost cel puțin surprinzătoare și atestă faptul că misterul într-un debut de relație de cuplu este la fel de binevenit ca întotdeauna. „Este nevoie de mai mult decât de întâlniri online pentru o relație profundă și durabilă, iar scrisorile inspiră pe oricine să-și imagineze persoana cu care comunică”, explică Rie Miyata, unul dintre conducătorii programului, citat de AFP.

Majoritatea participanților la program sunt foarte tineri

Sute de bărbați și femei s-au dovedit foarte interesați de metoda de a stabili o relație romantică prin scrierea de misive. De când a debutat, programul a generat 32 de întâlniri față în față și a reunit 17 cupluri. Dacă inițial autoritățile estimau interesul a aproximativ 100 de persoane, au avut surpriza să constate că pentru scrisul de mână și scrisorile de dragoste au dovedit entuziasm nu mai puțin de 450 de persoane. Mai interesant (și relevant): 70% dintre participații la program au vârsta cuprinsă între 20 și 30 de ani. „Este mai puțin despre cât de bună este caligrafia cuiva și mai mult despre faptul că fiecare scrie cu sinceritate și grijă, gândindu-se profund la persoana căreia i se adresează în acest fel. Asta face ca rândurile să fie atât de puternice”, adaugă Miyata.

Fără fotografii, doar cu puterea literelor

Cei care urmează să corespondeze în acest fel sunt selectați pe baza informațiilor despre gusturile lor comune. Pentru a încuraja participanții să își bazeze decizia pe personalitatea celuilalt corespondent, fotografiile de profil sunt interzise, notează BBC. Persoanele care au fost asociate pot trimite și primi până la cinci scrisori fără a-și divulga numele sau adresa, potrivit Mainichi Shimbun. Dacă după schimbul de scrisori cei care corespondează doresc să se întâlnească, firma de consultanță le oferă datele de contact. „În copilărie îi scriam scrisori fetei de care eram îndrăgostit. Asta m-a făcut să vreau să mă alătur programului”, susține un tânăr participant.

În speranța de a crește natalitatea, Guvernul Japoniei a început să finanțeze scheme de potrivire a partenerilor de cuplu prin inteligență artificială