Main menu

header

894 20 2de Roxana Istudor şi Flori Pintea

Numit în ultima vreme „un fenomen”, heteropesimismul a început să preocupe experții, care au auzit tot mai des în jur femei afirmând că „s-au săturat de bărbați” și domni spunând că „ar lăsa totul în urmă și ar pleca”.

Deziluzie pe două planuri

Heteropesimismul poate fi definit ca declarația publică de nemulțumire față de relația heterosexuală a persoanei care se plânge și care de fapt continuă să rămână în acea relație. Termenul a fost inventat recent de teoreticianul american Asa Seresin, care l-a descris astfel: „Heteropesimismul constă în dezafilieri performative cu heterosexualitatea, de obicei exprimate sub formă de regret, jenă sau deznădejde față de experiența heterosexuală... Asta nu înseamnă că partenerii sunt nesinceri, ci mai degrabă că sunt marcați temporar de dorința de abandonare a heterosexualității”. Potrivit specialiștior care îl studiază, heteropesimismul are cauze și efecte care sunt relevante dincolo de cei care îl practică în mod conștient. Astfel, conștientizarea că întâlnirile romantice sunt cu adevărat dificile, iar „premiul” numit căsătorie nu este ceea ce așteptau poate duce partenerii la dezamăgire. Deziluzia funcționează pe două planuri - prima impresie a romantismului nu durează și relațiile heterosexuale au probleme mai profunde.

„Anesteziere” preventivă

Heteropesimismul poate servi drept modalitate prin care o persoană „amorțește” durerea reală a neîmplinirilor în relație. „Structura heteropesimismului este anticipativă, concepută pentru a anestezia preventiv inima împotriva unora dintre aspectele culturii heterosexuale”, adaugă Seresin. Mai simplu spus, pentru femei, patriarhatul instituționalizat doare, iar pentru bărbați, doare să fie înșelați în ceea ce credeau că este dreptul lor. Împreună, acestea pot face o persoană altfel dedicată acestui tip de relații să le considere condamnate, incapabile să ofere fericire durabilă. Pe de altă parte, însă, acești parteneri rămân în relațiile lor, fie din convingere, fie din dorința de acceptare, fie pentru că nu consideră mai viabile alternativele.

Vindecarea începe cu… o conversație!

Pe rețelele de socializare, heteropesimismul este exprimat în mod direct sau voalat de multe persoane. Cu toate acestea, fenomenul, în loc de o examinare adecvată, a fost în mare măsură redus la sloganuri și glume. Dar realitatea arată că, în timp ce în cultura capitalistă standard cuplul era „unitatea ideală”, care cumpăra proprietăți, creștea copii și făcea planuri cu bunuri de larg consum, acum, bărbații și femeile câștigă tot mai mult, iar deziluzia a devenit marele consumator, partenerii plângându-se de relații și în același timp cheltuind ceea ce câștigă pentru a se simți mai bine. Potrivit specialiștilor, procesul de a aduce siguranță, egalitate și dragoste în relație poate începe cu o conversație sinceră între partenerii care manifestă accente de heteropesimism, dacă aceștia cred în promisiunea unui viitor mai bun.

„Heteropesimismul a fost cauzat şi modelat de curentele sociale, economice şi politice contemporane“ (Asa Seresin, teoretician, specialist în relaţii de cuplu)