Main menu

header

956 20 2de Roxana Istudor şi Flori Pintea

Cercetătorii finlandezi au realizat o „hartă” a modului în care diferite tipuri de iubire sunt experimentate fizic și mental. Printr-un sondaj care a implicat zeci de forme distincte de dragoste, rezultatele au arătat un val de senzații, de la cele mai slabe până la cele mai mai puternice. Majoritatea formelor de dragoste s-au manifestat pregnant la nivelul capului, cu intensități diferite în alte părți ale corpului.

Zeci de tipuri de iubire, cu tot atâtea intensități

Dragostea este un fenomen esențial biologic, psihologic, sociologic și religios. Psihologii și neurologii de la Universitatea Aalto, din Espoo, Finlanda, s-au concentrat pe înțelegerea emoțiilor, dar și a mecanismelor comportamentale și neuronale asociate cu dragostea romantică. Studiind 27 de tipuri diferite de iubire și folosind metode de autoraportare, experții au evaluat modul în care sentimentele subiective ale diferitelor tipuri de afecțiune sunt întruchipate „topografic”, cum sunt asociate cu valența emoțională, puterea experienței corporale și mentale, asocierea cu atingerea, timpul scurs de la ultima experiență și controlabilitatea, precum și cât de similare se simt diferitele tipuri de dragoste.

Corelație puternică între fizic și mental

Studiul finlandez a oferit prima „cartografiere” a experiențelor întruchipate asociate cu diferite tipuri de iubire. Rezultatele arată că sentimentele subiective asociate cu tipurile de iubire formează un flux continuu de senzații. În timp ce toate formele de dragoste s-au dovedit cele mai pregnante în creier, intensitatea și acoperirea lor s-au manifestat și în alte părți ale corpului. Concret, corelația dintre intensitatea fizică și cea mentală a iubirii este puternică. Cu cât senzația fizică este mai intensă, cu atât sentimentul emoțional este mai plăcut. „A fost de remarcat în studiul nostru faptul că tipurile de iubire asociate cu relațiile apropiate sunt similare din perspectiva intensității și sunt cele mai puternic experimentate”, spune specialistul Pärttyli Rinne, care a coordonat studiul.

Diferențele culturale au impact asupra răspândirii în corp a sentimentelor de dragoste (studiu al Universității Aalto, Finlanda)

„Variante“ asociate cu un proces cognitiv

Echipa de specialiști finlandezi a chestionat participanții despre modul în care au experimentat 27 de tipuri diferite de dragoste - romantică, sexuală, parentală, pentru prieteni, străini, natură, Dumnezeu sau ei înșiși. Echipa a întrebat voluntarii unde au simțit diferitele tipuri de iubire în corpul lor și cât de intens a fost sentimentul, fizic și mental. Descoperirile, publicate în revista Philosophical Psychology, au arătat că toate tipurile au fost simțite puternic în cap, altele s-au răspândit doar la piept, în timp ce altele au fost simțite peste tot. Cele mai puternice forme de iubire au fost resimțite pe larg în întregul corp. „Când trecem de la tipuri de dragoste mai puternic experimentate la cele de mai slabă intensitate, și senzațiile din zona pieptului devin mai slabe. Dragostea pentru străini sau înțelepciunea sunt asociate cu un proces cognitiv”, punctează Rinne.