Main menu

header

543 10 1de Cătălina Tăgârță

În plin sezon al strugurilor, când toată lumea se gândește cum să stoarcă mai bine aceste fructe pentru a obține licoarea ce-i amețește pe mulți români, specialiștii vă sfătuiesc să nu neglijați nici vița-de-vie. Puțini știu că această plantă, originară din regiunea mediteraneană, Europa Centrală şi sud-vestul Asiei (care poate atinge o înălţime de până la 35 de metri), era folosită în timpuri stăvechi pe post de medicament. Fitoterapeutul Liviu Buluș (foto), reprezentantul mentormacro.com, ne-a spus mai multe pe această temă.

„Stafidele stopează tuberculoza”

- Domnule Buluș, toți românii, și inclusiv medicii, spun că un pahar cu vin roșu, consumat zilnic, la masă, face minuni pentru sănătate. Înțeleg însă că nu doar strugurii pot fi folosiți de la vița-de-vie, ci și frunzele și tulpina acestei plante.

- Desigur. Vița-de-vie s-a folosit în scopuri terapeutice încă din cele mai vechi timpuri. Seva viţei-de-vie este bună pentru tratarea bolilor de ochi şi de piele, frunzele, pentru oprirea sângerărilor, strugurii necopţi, pentru inflamaţiile gâtului și bolile infecţioase, stafidele, în stoparea tuberculozei, iar strugurii copţi - așa cum știți - au rol nutritiv, vitaminizant, mineralizant, antitumoral.

- Să începem cu frunzele viței-de-vie. Ce conțin acestea?

- Frunzele sunt bogate în taninuri catehice, antociani, esteri ai acizilor hidroxicinamici, acid tartric, săruri minerale.

„Acțiune antidiareică”

543 10 2- Iar fructele?

- Fructele (strugurii) conţin acizi volatili, taninuri, acid malic, tartric, răşini, enocianină (pigmentul din strugurii închişi la culoare), vitaminele A, C, E, grupul B, minerale.

- La ce e bun fiecare dintre acestea - în scop terapeutic mă refer?

- Frunzele de viţă-de-vie scad colesterolul, reglează tensiunea arterială, au acţiune astringentă, hemostatică, antidiareică, antitumorală, antioxidantă. De aceea, ele sunt indicate în: hipertensiune arterială, metroragii, hemoragii uterine, hipermenoree, tulburări de menopauză, combaterea obezităţii, flebite, litiază biliară, diaree, constipaţie. De partea cealaltă, fructele (strugurii) au efect nutritiv, vitaminizant, remineralizant, laxativ, energic muscular şi nervos, reglator digestiv şi antiputrid, decongestiv hepatic, colagog, hipocolesterolemiant, antioxidant, diuretic, elimină acidul uric din sânge, antitumoral. Fructele sunt indicate pentru: afecţiuni cardiovasculare, boli respiratorii, renale, convalescenţă, cancer, boli digestive, hepatice, demineralizare, consumaţi ca atare sau sub formă de suc natural sau de compoturi, stafide. În uz extern, viţa-de-vie este indicată pentru erupţii cutanate, eczeme, conjunctivite, dermatite.

„Zdrobite, opresc hemoragiile”

543 10 3- Cum trebuie administrată planta pentru afecțiunile menționate?

- Frunzele se pot folosi în diverse preparate culinare sau infuzie, decoct. Frunzele verzi, zdrobite, se folosesc pentru oprirea hemoragiilor, pentru plăgi și răni, ele având rolul de a grăbi vindecarea. Frunzele proaspete se pot pune la macerat în alcool de 60 de grade, timp de 15 zile, obţinându-se o tinctură din care se administrează câte o linguriţă de trei ori pe zi pentru afecţiuni cardiovasculare, tulburări circulatorii, hemoragii diverse și așa mai departe.

- Pot fi făcute și ceai?

- Da. Ceaiul de frunze de viţă-de-vie roşie este folosit în medicina populară la tratarea tulburărilor menopauzei, pentru combaterea hemoragiilor uterine. Se consumă câte o ceașcă, la nevoie. Apoi, seva viţei-de-vie este folosită din timpuri străvechi pentru tratarea bolilor de piele (pete pigmentare, eczeme, psoriazis, cancer de piele) şi de ochi (cataractă, conjunctivite acute şi cronice), se poate administra intern câte o lingură, de trei-patru ori pe zi, având acţiune antitumorală, regenerantă, revigorantă, detoxifiantă.

„Sucul de struguri necopţi are acţiune antiseptică”

- Dar sucul de struguri - sau mustul, așa cum mai este cunoscut - poate fi folosit în scop terapeutic?

- Sucul din struguri necopţi are acţiune antiseptică, decongestivă, antimicrobiană în caz de angine. Iar strugurii uscați, sub formă de stafide, se folosesc pentru tratarea constipaţiei. Mai mult, extractul din sâmburi de struguri acţionează asupra bunei funcţionări a celulelor nervoase. Evident că acesta din urmă (spre deosebire de celelalte pe care le-am amintit și pe care omul le poate lua și din grădina proprie) poate fi procurat de la un magazin de remedii naturiste. Cercetările au arătat eficacitatea pentru supapele deteriorate ale vaselor de sânge slabe, pentru tratamentul în caz de retinopatie diabetică, edem (acumulare de lichid) la nivelul brațelor și al picioarelor și colesterol mare. Extractul din sâmburi de struguri se spune că este un antioxidant de 50 de ori mai puternic decât vitamina E. Extractul poate fi găsit sub formă de picături (se iau câte șase pe zi, de preferat să se țină sub limbă câteva minute, pentru a fi absorbite mai repede de organism) sau de capsule (una pe zi). O cură este bine să fie ținută patru luni.

Vinul fiert cu un vârf de cuţit cu scorţişoară şi câteva boabe de piper este eficient în caz de gripă, răceală, expunere îndelungată la frig

„Extractul din muguri, de folos rinofaringitelor recidivante“

- Am înțeles că există pe piață și extract de muguri de viţă-de-vie. Așa-i?

- Da. Acesta este eficient în tratarea anginelor, rinofaringitelor recidivante, a reumatismului articular acut cu valori ridicate ale ASLO (valori ridicate ale streptolizinelor), a artritelor la nivelul articulaţiilor mici, artritelor deformante, a imunodeficienţei, leucocitozei, limfocitozei, dar este şi antianemic, imunostimulator. Dar, dintre toate acestea, mie cel mai la îndemână mi se par strugurii şi sucul proaspăt stors din ei (mustul). Așa cum obișnuiesc să vă spun de fiecare dată, consumul zilnic a jumătate de litru de suc proaspăt de mere sau de struguri înseamnă sănătate curată. Eu am făcut tot felul de experimente pe bază de sucuri proaspete, și pot spune că, folosite în cure - unele de o săptămână-două, altele de 40 de zile -, fac adevărate minuni. Cunosc persoane care au rezolvat probleme grave astfel, bolnavi care au scăpat de cancer. Personal, după consumul de sucuri proaspete timp îndelungat, eu pot spune că mă simt mai tânăr, mai energic, părul nu mai este la fel de alb ca înainte și am alt tonus. Parcă sunt alt om. Cine dorește detalii exacte pentru rezolvarea unei anumite afecțiuni mă poate contacta cu încredere.