Main menu

header

543 9 3dw Raluca Grințescu

Pe lângă disconfortul fizic creat, scurgerile menstruale abundente au şi repercusiuni asupra stării generale de sănătate.

Evitați alimentele consistente

Pentru eliminarea acestor neplăceri, Ayurveda recomandă:

  1. Înainte cu o săptămână de data ciclului, consumaţi apă de orez. Aceasta se prepară prin fierberea unei părţi de orez în opt părţi de apă. După ce orezul s-a fiert foarte bine, lichidul se strecoară şi se consumă călduţ (fără orez), eventual cu puţină sare. Cantitatea zilnică recomandată este de circa 300 ml;
  2. În timpul menstruaţiei, evitaţi alimentele consistente, deoarece acestea amplifică foarte mult cantitatea de sânge menstrual. Mai ales în primele două zile, urmăriţi să consumaţi numai alimente lichide şi calde (ciorbe, supe, supe-creme, terciuri de cereale). Evitaţi carnea, soia şi ciupercile. De asemenea, în această perioadă, beţi apă de orez de mai multe ori pe zi, dacă se poate chiar mai mult de 300 ml. Consumând doar alimente lichide, veţi simţi o slăbiciune mai mică a organismului, deoarece acest regim alimentar va diminua pierderile de sânge care îl slăbesc foarte mult.

Plante recomandate Yamul sălbatic

Are efect fitoprogesteronic şi reduce formarea excesivă de endometru (mucoasa care căptuşeşte uterul). Doza recomandată este de un gram, de trei ori pe zi în prima lună, apoi, încă două-trei luni, un gram, de două ori pe zi.

Traista-ciobanului, zmeur, crețișoară, troscot

Se pot achiziţiona sub formă de ceai şi se râşneşte în cantităţi egale cu o râşnită de cafea până ce devin pulbere. Se ia câte o linguriţă cu pulbere de trei-patru ori pe zi. Perioada administrării este de la prima zi după terminarea menstruaţiei până la începerea următoarei. Pulberea nu se va lua în timpul menstruaţiei!

Triphala

Este un amestec, în părţi egale, de trei plante indiene: Amalaki (Emblica oficinalis), Haritaki (Terminalia chebula) şi Bibhitaki (Terminalia belerica), cu care se fac spălături vaginale. Se pune o linguriţă cu Triphala în apă călduţă şi se fac spălături cu irigatorul. Acestea se vor realiza de două ori pe zi, timp de trei zile, cu trei zile pauză. Secvenţa se repetă de câteva ori. Se pot face şi în timpul menstruaţiei.

Reţetă folositoare

Două curmale, două smochine, două linguri cu stafide şi două linguri cu seminţe de rodie se pun în 250 ml apă călduţă şi se mixează în blender, obţinându-se astfel un cocteil. Se bea unul pe zi. Opţional, mai puteţi face, din când în când, un masaj al suprafeţei abdominale (în zona ovarelor şi a uterului) cu ulei natural de cocos sau cu ghee (unt clarifiat). Poate fi preparat prin topirea unei bucăţi de unt nesărat, care se lasă să fiarbă până când dispare spuma, iar lichidul devine foarte clar. Se păstrează într-un vas de ceramică sau de sticlă. Acest masaj are rolul de a reduce inflamația internă din zona respectivă, iar dacă este repetat de mai multe ori, în timp reduce scurgerile menstruale abundente.

Obligeana, sub formă de pulbere, infuzie, decoct sau macerat, se ia în timpul menstruaţiei