Main menu

header

544 10 1de Carmen Ciripoiu

Are virtuți culinare, dar și medicale, iar prin conținutul mare de fier este considerat cel mai bun remediu în prevenirea bolilor de sânge. De asemenea, în rădăcina de sfeclă se găsește și cupru, a cărui lipsă din alimentație duce la încărunțirea podoabei capilare. Și tot sfecla este bogată în zinc, cu rol important în funcționarea la capacitate maximă a organelor de reproducere, dar și în iod, care favorizează metabolismul.

Remediu indicat pentru anemie

Cu siguranță că nicio altă legumă nu curăță mai bine sângele și nu ajută la întărirea imunității ca sfecla. O jumătate de kilogram de sfeclă și o jumătate de kilogram de morcov se taie mărunt și se pun la fiert în apă clocotită timp de 30 de minute. Când legumele sunt fierte, se adaugă o cană cu stafide și caise uscate și se mai lasă la fiert încă cinci minute. Preparatul se răcește și se amestecă apoi cu două linguri cu miere, apoi se lasă la frigider 12 ore. Se recomandă 100 g pe zi, timp de o lună. Cura este de ajutor și persoanelor care au organismul slăbit. Pentru dezintoxicare este foarte util amestecul obținut din frunze de sfeclă roșie, tăiate mărunt, un pahar cu zahăr și trei litri de zer. Compoziția se lasă la fermentat două săptămâni într-un loc cald, acoperită cu tifon. Se consumă două pahare pe zi.

Cel mai bun remediu pentru anemie rămâne întotdeauna sfecla roșie, datorită cantității uriașe de fier conținute. Se recomandă consumul zilnic al sfeclei în stare crudă sau fiartă. Leguma se amestecă bine cu morcovi, ridiche neagră și cu suc de lămâie.

Vine de hac bronşitei cronice

Bronșita cronică este o altă maladie care cedează în fața virtuților sfeclei roșii. Se stoarce sucul dintr-un kilogram de sfeclă, se amestecă împreună cu un kilogram de miere, 500 ml vin roșu, un pahar cu suc de morcov și un kilogram de piersici tăiate felii. Se pune totul într-un borcan de sticlă, care se introduce într-un vas cu apă călduță și se fierbe zece minute pe baie de aburi. Se păstrează la loc răcoros. Se consumă în fiecare dimineață 75 g, pe stomacul gol, apoi se ia o bucățică mică de unt. Sfecla roșie are și o altă mare calitate: curăță organismul de metale grele și radioactive. În acest caz se prepară un amestec din cantități egale de suc de sfeclă, morcov și ridiche neagră. Amestecul se toarnă în sticle închise la culoare, după care se pune în cuptorul slab încălzit, pentru trei ore. Se consumă o lingură de trei ori pe zi, între mese.

Picături contra guturaiului

Pentru eliminarea pietrelor din colecist, alături de alte tratamente, se recomandă și siropul de sfeclă. Acesta se obține astfel: un kilogram de sfeclă tăiată în felii subțiri se fierbe în doi litri de apă până se obține un sirop concentrat. Se beau 150 ml, de patru ori pe zi, cu o jumătate de oră înainte de masă. Sfecla roșie vine, de asemenea, în ajutor în cazuri de răceală și gripă. Se amestecă 300 g suc de sfeclă cu 200 g suc de roșii, sucul unei lămâi, cinci linguri cu suc de ceapă, patru crenguțe de mentă, sare, zahăr și piper negru măcinat. După două ore, se scoate menta și se consumă 50 ml suc cu înghițituri mici, între mesele principale. Pentru guturai se pun în nas și câteva picături de suc de sfeclă. În cazul menstruațiilor abundente, când se pierd cantități mari de fier, se bea 100 ml de suc de sfeclă de două-trei ori pe zi.

Aplicaţi frunze strivite pe arsuri!

Cataplasmele cu terci de sfeclă sunt foarte bune pentru eczemă și arsuri. Tratamentul durează șapte zile și se efectuează de patru-cinci ori pe zi. Foarte bune sunt și frunzele de sfeclă strivite și aplicate pe locul afectat. La prima vedere, parodontoza este o boală care se vindecă foarte greu. Folosind sfecla, situația se schimbă radical. Leguma se rade pe răzătoarea mică, iar terciul obținut se aplică pe gingiile bolnave și se păstrează o jumătate de oră. Deși după doar cinci zile de tratament se observă o îmbunătățire, el se continuă câteva săptămâni. Același terci este excelent pentru mastopatie. Se aplică pus într-un tifon pe locul bolnav și se păstrează în jur de 50 de minute. Pentru o vindecare rapidă se consumă în același timp și 50 ml suc de sfeclă de două ori pe zi, cu o jumătate de oră înainte de masă. Tratamentul durează 25 de zile.

Consumul excesiv de suc de sfeclă roșie (peste 400 ml) poate determina o paralizie temporară a coardelor vocale

Ponturi

  • Persoanelor bolnave de cancer li se recomandă consumul pe tot timpul vieții a 300 ml suc de sfeclă
  • Sfecla roșie e recomandată în sarcină, fiind un aliment ideal pentru o bună dezvoltare a fătului
  • Sfecla roșie este un aliat al ficatului și previne totodată evoluția hepatitelor cronice spre ciroză

Adjuvant de excepţie în cazul cancerului la colon

Bolile renale, precum infecțiile și calculii renali sunt combătute prin consumul de sfeclă roșie. Se prepară un amestec din 100 ml suc de sfeclă roșie şi 400 ml suc de morcovi. Preparatul ajută şi la eliminarea mai ușor a calculilor. Gastrita hiperacidă este prevenită, iar durerile calmate prin ingerarea unui suc cu un gust extrem de plăcut, preparat din 100 ml suc de sfeclă roșie combinat cu 100 ml suc de cartof crud şi 500 ml suc de morcov. Pentru tratarea leucemiei se recomandă o cură cu sfeclă roșie, ce presupune consumul a 450 ml suc de sfeclă, țelină şi morcov zilnic, pe o perioadă de 60 de zile. După 15 zile de pauză, tratamentul se poate relua. Sfecla roșie este considerată un adjuvant de excepție și în cazul cancerului de colon. Se recomandă 150-300 g sfeclă roșie pe zi, ce ajută la normalizarea tranzitului intestinal şi la menținerea tonusului psihic şi fizic al bolnavului de cancer.