Main menu

header

544 8 3de Raluca Grințescu

Cunoscut şi sub numele de pepenele jeleu, castravete african cu coarne, pepenele cu coarne, melano, pikano, kiwano face parte din specia castravetelui şi a pepenelui. Este originar din Africa, din zona deşertului Kalahari, dar a fost exportat în secolul trecut şi se cultivă în Maroc, Portugalia, California, Chile, Australia şi Noua Zeelandă. În unele ţări, kiwano este cultivat ca legumă.

Este hipocaloric

Datorită aromei sale şi originii tropicale, este însă cel mai adesea considerat un fruct. Kiwano este lung şi acoperit cu ţepi. Coaja sa este verde sau portocalie, cu pete deschise. Pulpa fructului, verde şi galbenă, este răcoritoare şi conţine o mulţime de seminţe care sunt, de asemenea, comestibile. Cel mai adesea, fructul este consumat crud, având un gust asemănător cu kiwi, cu pepenele galben şi cu castravetele şi un miros de banane. Kiwano poate fi folosit în salate, la deserturi, la mâncărurile cu pește şi cu fructe de mare. Are un gust extraordinar şi este hipocaloric. Fructul se poate păstra la temperatura camerei timp de șase luni. Se poate folosi şi ca obiect de decor. Poate fi îngheţat, uscat, însă nu trebuie ţinut în frigider. Coaja se poate folosi ca ornament pe platouri.

Coaja este bogată în betacaroten

Kiwano este bogat în proteine, în vitamine, iar coaja, în betacaroten. Fructul conţine, de asemenea, calciu, fier, magneziu, potasiu, mangan şi antioxidanţi. Kiwano este bogat în carbohidraţi de bună calitate şi nu conţine grăsimi sau colesterol. Beneficiile sunt multiple: ajută la o mai bună funcţionare a metabolismului, contribuie la sinteza de colagen, ajută în regenerarea tisulară şi menţine tinereţea pielii, din interior, reduce petele de vârstă şi ridurile.

Excelent în perioadele de suprasolicitare

Conţinând zero colesterol, însă, fiind bogat în antioxidanţi şi în vitamine, kiwano accelerează uşor metabolismul şi stimulează ficatul în scăderea sintezei de colesterol. Kiwano este un fruct care poate fi consumat de persoanele care suferă de hipercolesterolemie. Kiwano este foarte sărac în calorii, de aceea poate fi introdus cu încredere în dietă, dar este bogat în proteine, fiind recomandat în perioade de post sau vegetarienilor. Un kiwano conţine aproximativ 4 g proteine, o cantitate aproximativ egală cu a unei linguri cu unt de arahide. De asemenea, Kiwano este excelent în perioadele de suprasolicitare, dar şi pentru sportivi, fiind foarte hidratant - 90% apă.

Vă menţine tineri

Bogat în vitamina C, kiwano vă ajută să vă menţineţi tineri. Vitamina C este benefică în sinteza de colagen, o proteină ce formează reţeaua subcutanată, acea reţea care, prin destrămare, duce la apariţia ridurilor şi a vergeturilor. Este bogat în vitamina C în cantitate mai mare, şi în vitaminele B3, B5, B6. Ca minerale în cantitate mare se găseşte potasiul, urmat de calciu, magneziu, fosfor, fier şi zinc. O avertizare pe care trebuie să o luați în seamă este aceea că, dacă fructul este prea copt, riscați să aveți probleme cu stomacul.

Kiwano măreşte rezistenţa osoasă şi previne apariţia osteoporozei