Main menu

header

544 6 1de Raluca Grințescu

Resveratrolul este cel mai puternic antioxidant, de cinci ori mai puternic decât betacarotenul, de 20 de ori mai puternic decât vitamina C și de 50 de ori mai puternic decât vitamina E. Este un compus polifenolic, liposolubil și este produs de diferite plante atunci când sunt supuse unor condiţii nefavorabile de mediu, răni, infecţii fungice şi raze ultraviolete.

Se găsește în coaja și în semințele de struguri roșii

Resveratrolul a atras atenţia cercetătorilor în anul 1992, după ce a fost descoperită prezenţa sa în vinul roşu. S-a ajuns la concluzia că resveratrolul poate explica „paradoxul francez”, și anume faptul că francezii, deși consumă alimente grase, beau vin mult și fumează, sunt mai sănătoşi şi mai slabi decât persoanele din alte ţări. Cea mai mare cantitate de resveratrol se găsește în rădăcina plantei Polygonum cuspidatum, originară din Japonia, dar aceasta nu poate fi consumată în stare naturală. Îl mai găsiți și în coaja și în semințele de struguri roșii și în must, în pieliţa de strugure într-o cantitate de 50-100 mg/g, mai mult decât dublul oricărei alte surse identificate, în afine, mure, merișor, în suc de grepfrut și în arahide. Îl mai găsiți și în dude negre, cireșe negre, prune închise la culoare, corcodușe negre, coacăze negre, dar și în varza roșie, ceapa roșie, merele de culoare violet, salata Lollo, lintea și fasolea neagră şi în varza de Bruxelles. Însă, pentru a asimila cantitatea zilnică de care organismul nostru are nevoie ar trebui să consumați câteva zeci de kilograme de fructe și de legume dintre cele enumerate.

Scade colesterolul

Resveratrolul este absorbit foarte bine de organismul uman, dar biodisponibilitatea sa este redusă, din cauza metabolizării şi eliminării rapide. După consumarea unei doze de resveratrol, doar cantităţi foarte mici ajung în plasmă, iar concentraţia este maximă la 30-60 de minute după consum. Doza recomandată pentru prevenirea bolilor nu este cunoscută încă. Resveratrolul încheagă și îndepărtează din organism radicalii liberi, normalizează nivelul de lichide din sânge, scade nivelul colesterolului cu densitate mică și crește nivelul colesterolului cu densitate mare. În mod normal, organismul nostru are capacitatea de a se apăra de bacterii, de virusuri și de stres, la acest lucru contribuind „proteina longevității”, SIRT1. Aceasta are rolul de a păstra ADN-ul intact și de a repara moleculele deteriorate de radicalii liberi. Pe măsură ce organismul îmbătrânește însă, crește și numărul de radicali liberi, iar capacitatea de autoapărare celulară scade. Proteinele SIRT1 sunt solicitate din ce în ce mai mult la refacerea celulelor și neglijează astfel protecția ADN-ului, conducând la accelerarea procesului de îmbătrânire. Resveratrolul are proprietatea de a stimula producția de proteine SIRT1, încetinind astfel îmbătrânirea.

Reduce fibrozarea miocardului

Prin acțiunea sa puternic antioxidantă, resveratrolul previne rigidizarea și îngroșarea vaselor de sânge, reglează fluxul sangvin și previne agregarea plachetară. Menține în limite normale capacitatea de funcționare a trombocitelor și ajută la scăderea vâscozității sângelui, îmbunătățind astfel circulația sângelui și menținând arterele elastice. Previne ateroscleroza prin împiedicarea depunerii colesterolului şi globulelor albe pe pereţii vaselor de sânge și are un rol important în relaxarea vaselor de sânge prin stimularea activităţii enzimei eNOS, enzimă ce catalizează formarea oxidului de azot. Oxidul de azot este foarte important în procesul de vasodilatație, lipsa activităţii enzimei eNOS fiind asociată cu diverse afecţiuni cardiovasculare. Reduce fibrozarea miocardului și a valvelor cardiace și susține organismul în sindromul de ischemie.

Îmbunătățește capacitatea memoriei

Resveratrolul are un puternic efect antibacterian și antiinflamator. Menține elasticitatea și fermitatea pielii, elasticitatea articulaţiilor, împiedică îmbătrânirea prematură, stimulând sinteza fibrelor de colagen atât la nivel articular, cât şi în piele, este un bun antialergic și distruge histamina. Reprezintă cel mai puternic fixator de calciu în și din oase, alături de exerciţiul fizic, prevenind și combătând eficient osteoporoza. Îmbunătățește capacitatea memoriei, crește imunitatea organismului împotriva stresului, scade nivelul glicemiei și este foarte bun în cazul afectării retinei la persoanele diabetice și la cele cu hipertensiune arterială. Totodată, previne moartea celulelor neuronale și reduce astfel riscul unor afecțiuni neurodegenerative precum Alzheimer, Hungtington și Parkinson.

Resveratrolul este potențator de efect, bioflavonoid pentru toate mineralele și vitaminele întâlnite în cale, amplificând efectele acestora de sute de ori.

Persoanele care nu prezintă contraindicații sau care nu au diabet pot face o cură cu suc de struguri. Cei care se confruntă deja cu tumori sau cu diabet este mult mai potrivit să consume suc de varză roșie, dude, cireșe, corcodușe negre și afine

Încetineşte sporirea celulelor cancerigene

Resveratrolul e o substanță antitumorală și acționează mai ales asupra cancerelor hormono-dependente (sân, uter, ovar, testicul, prostată, ficat, stomac) și a melanomului malign (cea mai periculoasă localizare canceroasă a pielii și una dintre primele trei localizări tumorale ca agresivitate). Încetinește sporirea celulelor cancerigene sau poate chiar să le oprească, simultan cu stimularea producerii de celule sănătoase noi. Multe substanţe nu sunt cancerigene până nu sunt metabolizate. Resveratrolul inhibă acţiunea enzimelor ce ajută la metabolizarea acestora şi astfel reduce cantitatea de substanţe cancerigene din organism. În acelaşi timp, amplifică activitatea enzimelor ce ajută organismul să elimine substanţele cancerigene. El împiedică dezvoltarea celulelor ce au suferit modificări ale structurii ADN, şi astfel elimină apariţia cancerului. Faţă de celulele normale, cele cancerigene nu mai răspund la comenzile de autodistrugere şi în acest fel se multiplică la nesfârşit. Resveratrolul poate induce apoptoza, autodistrugerea celulelor tumorale.

Este singurul antioxidant care acționează direct pe gena matusalemică sau „gena longevității”, având capacitatea de a crește durata și calitatea vieții.