Main menu

header

545 06 1de Cătălina Tăgârță

Stresul, tulburările de somn, stările de anxietate sunt probleme la ordinea zilei în societatea actuală. Acestea pot afecta pe oricine: de la adulți (care zilnic au motive de stres la serviciu, acasă, în trafic etc.) și vârstnici (frământați de griji sau de boli) până la copii (care se confruntă cu dificultăți de adaptare în situații noi, precum intrarea la grădiniță sau la școală, examenele, mutarea într-o altă locuință). Pentru combaterea stresului și insomniilor vă puteți baza cu încredere pe remediile naturiste, care sunt blânde și eficiente.

Nervozitatea și anxietatea, probleme la ordinea zilei

Un studiu coordonat de Centrul pentru controlul și prevenția bolilor din SUA și publicat în revista medicală „Sleep” demonstrează că somnul insuficient sau neodihnitor reprezintă un factor de risc al bolilor civilizației moderne: obezitatea, diabetul, bolile cardiovasculare, depresia. De altfel, nervozitatea, anxietatea, insomniile sunt probleme la ordinea zilei în rândul populației actuale. Și totul pornește de la stres - dușmanul societății moderne, care este vinovat de insomnii, dureri musculare, migrene, tulburări digestive, oboseală cronică, nervozitate, anxietate, lipsa energiei, stări depresive.

Afectează sistemul imunitar

Alte studii arată că lipsa somnului are consecințe la nivelul întregului organism. Totodată, aceasta duce la scăderea temperaturii corpului, afectarea sistemului imunitar prin reducerea celulelor albe („soldații organismului”), perturbarea activității cardiace. O noapte nedormită înseamnă somnolență și lipsa concentrării a doua zi, dificultăți de memorie și performanțe fizice reduse. Să nu uităm că, în cazul copiilor și al adolescenților, hormonii de creștere sunt secretați în timpul somnului.

De multe ori însă, stresul și grijile de peste zi alungă somnul, însă natura a lăsat șapte plante cu efecte dovedite în combaterea stresului, susțin reprezentanții GTS Solution. E vorba despre sunătoare, melisă, talpa-gâștei, păducel, valeriană, crețușcă și hamei.

Creţuşca are proprietăţi antiulceroase

  • Sunătoarea este renumită pentru acțiunea sa antidepresivă, protejează sistemul cardiovascular și este o sursă foarte bună de vitamina B3.
  • Valeriana este, de asemenea, binecunoscută pentru calitățile ei sedative și pentru proprietatea de a relaxa sistemul nervos central.
  • Talpa-gâștei are acțiune analgezică și antispasmolitică şi ajută la scăderea tensiunii arteriale și a palpitațiilor, protejează sistemul cardiovascular în situații de stres.
  • Melisa are efect sedativ și antidepresiv și constituie o sursă naturală de vitamina C.
  • Cretușca stabilizează emoțiile în situaţii de criză și are un efect binefăcător asupra tractului gastrointestinal, având proprietăți antiulceroase.
  • Păducelul este dovedit în prezent ca tonic cardiac, fiind indicat pentru o serie de tulburări ale inimii (hipertensiune, palpitații, tahicardie).
  • Extractul de hamei ajută la dobândirea unui somn odihnitor și, de asemenea, are acțiune sedativă, analgezică și este o sursă de vitamine B și E.

Sursă naturală de antioxidanți și de vitamina C

Plantele pot fi luate și separat, dar ideal ar fi să fie administrate împreună. Pe piață există un sirop care conține toate aceste plante, plus miere și suc din fructe de pădure, ceea ce îi conferă un gust plăcut, fiind totodată o sursă naturală de antioxidanți și vitamina C. Această formă de administrare face posibilă asimilarea rapidă a substanțelor active în organism, asigurând astfel un efect rapid în combaterea stresului.

Datorită ingredientelor sale active din plante medicinale, siropul relaxant favorizează starea de bine și echilibrul emoțional, ajută la un somn sănătos și odihnitor după o zi stresantă, îmbunătățește atenția și concentrarea în timpul zilei. Cu ajutorul acestuia se pot obține o adormire rapidă, un somn profund în timpul nopții și energie la trezire.

După numai 24 de ore de nesomn, activitatea metabolică a creierului scade semnificativ

Talpa-gâştei cu păducel diminuează tensiunea arterială

545 06 2Iată în ce combinații mai pot fi folosite cele șapte plante amintite și ce pot trata/îmbunătăți sub această formă.

  • Valeriana, hameiul, talpa-gâștei și melisa stabilizează emoțiile (reduce sentimentele de teamă, neliniște, anxietate) și diminuează hiperstimularea sistemului nervos central. În plus, combinația dobândește și menține starea de calm în situații de criză.
  • Sunătoarea cu melisă reglează activitatea serotoninei la nivelul celulelor nervoase, îmbunătățește starea de bine și împiedică apariția stării de somnolență.
  • Valeriana, hameiul și melisa ajută la o adormire rapidă și un somn profund, asigură mai puține treziri nocturne, un somn sănătos pe timpul nopții și energie la trezire.
  • Melisa, hameiul, talpa-gâștei și crețușca ameliorează spasmele musculare și tulburările digestive provocate de stres (arsuri, greață, diaree, constipație), favorizează starea de bine și de echilibru emoțional.
  • Păducelul cu talpa-gâștei diminuează tensiunea arterială și palpitațiile, protejează sistemul cardiovascular.
  • Hameiul în combinație cu talpa-gâștei are efect analgezic și reduce durerile de cap induse de stres.