Main menu

header

546 10 1de Carmen Ciripoiu

Deghizată într-o apariție modestă, tescovina este cel mai puternic antioxidant descoperit până acum, remediile pe bază de boască având efecte benefice atât asupra inimii, cât și a vaselor de sânge, resveratrolul prezent din abundență fiind de 50 de ori mai puternic decât vitamina E. Care sunt cele mai bune forme de administrare ale tescovinei ne spune farmacist Ion Bobaru, omul care a reușit să o transforme în medicamente naturale de excepție.

„Pulberea este forma cea mai naturală de administrare”

- Domnule Bobaru, am pășit pe tărâmul fermecat al toamnei, anotimpul când mustul se bucură de atenția cuvenită. Foarte puțină lume știe însă cât de valoros este amestecul rămas în urma extragerii acestuia din struguri: boasca sau tescovina. De ce este considerat miraculos?

- În urma stoarcerii strugurilor rezultă un amestec de coji şi seminţe numit tescovină sau boască, pe care majoritatea oamenilor o aruncă sau, prin distilare, o transformă în țuică. Fiind farmacist, m-am aplecat asupra virtuților terapeutice ale tescovinei, având în vedere că în struguri se găsește un polifenol, numit resveratrol, cel mai puternic antioxidant natural, recomandat în ultimele decenii în bolile aparatului cardiovascular, bolile cerebrale, bolile aparatului digestiv, bolile ochiului, afecţiunile neurologice, bolile de nutriție, afecţiunile ce însoțesc vârsta a treia sau stresul cotidian. Pe lângă resveratrol, semințele din tescovină conțin un ulei vegetal bogat în acizi grași nesaturați de tip Omega 3 și Omega 6, ce contribuie la mărirea colesterolului bun, necesar organismului, și la micșorarea colesterolului rău, dăunător pentru organism. Efectele folosirii tescovinei, sub diferite forme farmaceutice, se vor observa atât ca medicație de prevenție sau ca terapii complementare doar dacă perioada de folosire este de lungă durată.

- Este pulberea de tescovină forma cea mai recomandată ca remediu?

- Pulberea de tescovină este forma cea mai naturală de administrare. Este bună la gust și se administrează simplu, cu puțină apă. Pentru cei mai mofturoși se poate amesteca însă cu suc natural sau cu miere. De exemplu, problema constipației, în special la vârstnici, se poate rezolva prin folosirea regulată a pulberei de tescovină, care este foarte bogată în fibre celulozice și pectine plus ceai de volbură.

Terapie de prevenţie pentru Alzheimer şi Parkinson

546 10 2- Găsesc și bolnavii de diabet un leac bun în tescovină?

- Tescovina uscată şi măcinată este recomandată şi bolnavilor de diabet, deoarece resveratrolul şi celelalte principii active din boască îmbunătăţesc metabolizarea glucidelor din organism şi reprezintă un adjuvant în tratamentul bolii. Acesta este de fapt marele avantaj al tescovinei: vă puteţi bucura de calităţile binefăcătoare şi vindecătoare ale strugurilor roşii, fără să consumaţi zahăr sau vin!

- Are banala boască puterea să ajute bolnavii de Alzheimer sau de Parkinson?

- Alzheimerul și Parkinsonul, odată declanșate, sunt greu de vindecat cu terapia actuală. Preparatele din tescovină pot fi folosite ca terapii complementare la medicația alopată recomandată de medicii curanți pentru aceste boli neurologice. Rezultate mulțumitoare în aceste două boli se obțin când se începe ca terapie de prevenție cu preparate din tescovină.

Anihilează stările de stres

- Au parte și cei care suferă de obezitate de avantajele oferite de rămășița strugurilor?

- Obezitatea este o altă racilă a societății contemporane, iar consumul regulat de pulbere de tescovină, alături de alte terapii integrative, poate fi o alternativă la mult dorita scădere în greutate a celor care vor să slăbească. Se recomandă a se folosi în acest scop capsule gelatinoase din semințe de struguri roșii.

- Cât de important este să folosim tescovina în perioadele de stres, la schimbarea anotimpurilor sau în convalescență?

- Stresul reprezintă un factor major al creșterii concentrațiilor de radicali liberi în organism, aceștia inducând în corp o permanentă stare de oboseală pe care o simte omul. Folosirea unor preparate de tescovină, prin conținutul de resveratrol, neutralizează acești radicali liberi și implicit disconfortul indus de stres. De asemenea, în convalescență, după anumite boli cronice, se recomandă ca doză zilnică regulată consumul de tescovină sub diferite forme. Pentru adulți, farmacia Faltis prepară capsule pentru imunitate, ce au în compoziția lor semințe de struguri alături de muguri de plop negru și măceșe, recomandate a fi luate la începutul sezonului rece.

„Preparăm un sirop pentru creșterea imunității celor mici”

- Printre licorile magice obținute de dumneavoastră se numără și siropurile de tescovină. La ce afecțiuni sunt indicate?

- Siropul de tescovină preparat de mine conține, pe lângă extractul fluid din tescovină, și extracte de ginseng, Ginkgo Biloba și saschiu, alături de miere. Se folosește ca terapie complementară în stări generale de oboseală fizică și intelectuală, stres, convalescență. Acest sirop se încadrează în categoria roborantelor generale.

- Le este amestecul de ajutor și celor mici?

- Preparăm un sirop pentru creșterea imunității celor mici, cu extract de tescovină, măceșe și cătină, o licoare plăcută la gust. L-am administrat și nepotului meu când nici nu împlinise încă 1 an. Siropul se administrează cel puțin de două ori pe an: la început de iarnă, timp de o lună, și la începutul primăverii.

O minune pentru ten

- Prin conținutul uriaș de resveratrol, tescovina poate fi considerată elixirul care încetinește îmbătrânirea? Cum o folosim pentru a ne păstra tinerețea?

- Îmbătrânirea este un fenomen biologic inevitabil, iar o cauză principală o reprezintă atacul radicalilor liberi asupra organismului. O neutralizare a lor cu resveratrolul din tescovină poate încetini fenomenul de îmbătrânire. Dar colectivul farmaciei noastre a pus la punct o tehnică de preparare a unor creme de față pe bază de extract moale din tescovină, recomandate tenurilor îmbătrânite și ridate. Eficacitatea acestor creme este substanțial îmbunătățită dacă înainte de aplicare se face un peeling cu o pulbere compusă din semințe de struguri albi și rădăcină de tătăneasă.

Lăsată câţiva ani la macerat, tescovina se transformă într-un îngrăşământ natural de foarte bună calitate

Cum trebuie pregătită boasca

Din tescovină se pot prepara următoarele forme farmaceutice: pulberea de tescovină, tinctura de tescovină, siropuri de tescovină (pentru imunitate, sirop energizant), capsule gelatinoase din semințe de struguri, creme cu extract moale din tescovină. Pulberea de tescovină se poate prepara ușor și în gospodăria casei, astfel: după îndepărtarea ciorchinilor și presarea boabelor de struguri rezultă mustul și tescovina. Aceasta se pune la uscat în strat subțire, în spații bine aerisite şi ventilate, răscolindu-se zilnic, pentru  a evita mucegăirea. În funcție de temperatura atmosferică, uscarea se face mai repede sau mai încet. Se continuă apoi uscarea forțată, pentru a se steriliza. În gospodărie, uscarea artificială se face într-un cuptor de aragaz, la foc mic, cu ușa întredeschisă, sau într-un cuptor electric cu convecție, când pot fi setate temperatura la 90 de grade Celsius și timpul de uscare (aproximativ o oră). Se păstrează în pungi de hârtie sau în cutii de carton, măcinându-se la o râșniță de cafea doar înaintea utilizării.