Main menu

header

549 9 2de Raluca Grinţescu

Dovleacul sau bostanul este o plantă erbacee anuală, originară din America de Sud, unde creşte în formă sălbatică în Conul Sudic. A fost introdus în Europa la sfârşitul secolului al XVI-lea. Dovleacul este cultivat pe scară largă în nenumărate varietăţi şi în scopuri la fel de diverse: de la furajarea animalelor domestice şi până la obţinerea materiei prime pentru remedii naturiste de mare eficacitate. Nu trebuie omise nici calităţile gastronomice şi nutriţionale ale dovleacului.

Seminţele conţin proteine şi minerale

Cele mai utilizate părţi ale dovleacului sunt fructul şi seminţele (nutritive, energetice şi cu multiple beneficii terapeutice). În unele regiuni sunt folosite şi florile, în scop culinar. Dacă pulpa dovleacului conţine foarte mari cantităţi de antioxidanţi (caroteni, vitamina E), utili în combaterea bolilor degenerative, seminţele au în conţinut proteine, vitamine din abundenţă, minerale şi un ulei bogat în grăsimi nesaturate. Dovleacul a fost folosit în scopuri terapeutice încă din Antichitate, medicina tradiţională chineză fiind cea care i-a demonstrat pentru prima dată proprietăţile. Printre nutrienţii pe care-i conţine dovleacul se numără: vitaminele A, B1, B3, B6, C, E, acidul folic, calciul, potasiul, seleniul, fierul, manganul şi fibrele.

Diminuează colesterolul

Pentru fabricarea unui litru de ulei de dovleac presat la rece este nevoie de 2,5 kilograme de seminţe uscate de dovleac (aproximativ 1.200 de seminţe, din aproape 40 de bostani). Este un produs cu tradiţie în Germania, Austria, Slovenia, Croaţia, Ungaria şi în România, iar Uniunea Europeană a inclus uleiul de dovleac în categoria produselor alimentare cu origine geografică identificabilă. Datorită conţinutului de caroten, are o culoare roşu rubin. Uleiul de dovleac conţine fitosteroli, compuşi care reduc nivelul colesterolului rău (LDL). În plus, nivelul total al colesterolului scade cu până la 10%. Fitosterolii blochează absorbţia colesterolului în intestine şi scad nivelul acestuia din sânge. Totodată, uleiul provenit din seminţele de dovleac îmbunătăţeşte nivelul colesterolului bun (HDL) şi reduce presiunea arterială.

Previne afecţiunile prostatei

Uleiul extras din seminţele de dovleac diminuează bufeurile, reduce durerile de cap şi este antidepresiv, în special în perioada de după menopauză. Acest lucru se datorează compusului numit L-tryptophan. Mai mult, uleiul de dovleac este un remediu în afecţiuni ale vezicii urinare şi prostatei. Consumul zilnic a 40 ml ulei de dovleac (două linguri) ajută în prevenirea afecţiunilor prostatei şi la reducerea riscului de cancer de prostată. În plus, favorizează o mai bună funcţionare a rinichilor atât la femei, cât şi la bărbaţi, are efect pozitiv asupra vezicii urinare iritate şi ameliorează incontinenţa urinară.

Esenţial pentru sănătatea oaselor

Este util în dietele de slăbit, deoarece oferă senzaţia de saţietate, fără să aducă surplus de calorii. Conţinutul caloric al dovleacului este foarte scăzut, 100 g pulpă de dovleac având numai 26 de calorii. Nu conţine grăsimi saturate sau colesterol, însă este bogat în fibre alimentare, antioxidanţi, minerale, vitamine, ceea ce situează dovleacul în topul legumelor recomandate de nutriţionişti în programele de slăbit. În plus, uleiul de dovleac este un excelent detoxifiant. Vitaminele A, C şi E sunt eficiente în cura de detoxifiere a organismului. Protejează sănătatea inimii, deoarece este bogat în potasiu. Menţine un nivel normal al tensiunii arteriale şi reduce riscul de infarct. Aduce un aport însemnat de calciu, esenţial pentru sănătatea oaselor.

Este foarte eficient în eliminarea paraziţilor intestinali

Are un termen de valabilitate de şase-opt luni de la data fabricaţiei. Trebuie păstrat la loc întunecos, ferit de radiaţia calorică şi fluorescentă, la o temperatură optimă de maximum 18 grade Celsius