Main menu

header

549 8 3de Carmen Ciripoiu

Neplăcutele mâncărimi vaginale cu care se confruntă orice femeie măcar o dată în viață sunt vindecate de cele mai multe ori cu remedii naturiste. În rândurile de mai jos vă prezentăm cele mai bune leacuri.

Evitaţi cât mai mult gelurile intime, săpunul și spuma de baie care au parfumuri sintetice

Mâncărimile vaginale nu trec niciodată singure. Fie că sunt provocate de materialul sintetic al lenjeriei intime și chiar de produsele de igienă intimă, fie că sunt scurgeri vaginale albe, cauzate de antibiotice, contraceptive, sarcină, menstruaţie, act sexual, diabet sau de un sistem imunitar slăbit, sau scurgeri vaginale însoțite de miros neplăcut, apărute ca urmare a unor infecții, inclusiv boli cu transmitere sexuală, acestea nu trebuie tratate superficial, deoarece pot duce la complicații severe. Ce poate face o femeie ca să preîntâmpine apariția maladiei? În primul rând, să păstreze mereu zona genitală uscată. Este foarte important ca igiena locală să se facă zilnic, dar trebuie evitate cât mai mult gelurile intime, săpunul și spuma de baie care au parfumuri sintetice.

Iaurtul ameliorează simptomele

Unul dintre cele mai cunoscute remedii pentru mâncărimile vaginale este bicarbonatul de sodiu. Se pune o linguriță cu bicarbonat într-un litru de apă și se fac spălături locale de două-trei ori pe zi. Foarte utile sunt și compresele cu lapte. Se aplică laptele rece pe zona genitală timp de zece minute, de cinci-șase ori pe zi. Eficient este și iaurtul, care se administrează pe zona afectată cu ajutorul unei fașe sterile. Băile de șezut cu apă sărată (o jumătate de cană cu sare se dizolvă într-un litru de apă caldă) au un efect uimitor dacă sunt făcute consecutiv două-trei seri. Sarea poate fi înlocuită cu infuzie de salvie, urzică sau ulm alunecos. Inflamația și iritația genitală sunt reduse simțitor prin aplicarea locală a unei mixturi din două picături de ulei de smirnă și patru picături de ulei de levănțică, amestecate cu două lingurițe și jumătate cu ulei de jojoba.

Coada-șoricelului are efect cicatrizant

Contra mâncărimilor vaginale şi eroziunilor de col uterin se face un tratament intern şi extern cu infuzie de coada-şoricelului, aceasta acţionând împotriva infecţiilor şi având un excelent efect antiinflamator şi cicatrizant. Pentru aplicaţia externă se prepară o infuzie foarte concentrată, obținută din trei-patru linguriţe cu plantă, la o cană cu apă. Intern se face irigaţie, menţinând infuzia timp de zece minute în interior. Tratamentul trebuie urmat două săptămâni. Persoanelor care suferă de infecţii vaginale ce provoacă mâncărimi le este recomandat și ceaiul de cimbru, echinacea sau lipicioasă, o cană zilnic, aceste plante având rolul de a crește rezistenţa organismului la infecţii.

PONT. Infuziile de muşeţel sunt un remediu eficient pentru scurgerile de origine bacteriană, pentru infecţiile micotice acute ale vaginului și pentru mâncărimile vaginale.