Main menu

header

550 8 1de Raluca Grințescu

Mucusul format şi colectat în sinusuri se lichefiază şi începe să se elimine, provocând dureri de cap, rinite, răceli etc. Chiar şi o mică deviaţie de sept face ca acesta să nu poată fi eliminat în întregime prin fosele nazale. O parte din el se acumulează în sinusurile din apropierea rădăcinii dinţilor maxilarului superior, provocând dureri unui dinte sau chiar pe o porţiune mai mare. Dacă la rădăcina dintelui se formează o pungă de puroi, durerile pot apărea brusc şi cu o intensitate mult mai mare, chiar violentă.

Efecte secundare

Când diagnosticul este pus corect, tratamentul alopat recomandat este cel cu antibiotice. Este un caz fericit, faţă de cel tot mai des întâlnit, când se recurge la scoaterea nervului. Aşa, nervul poate fi salvat, iar dintele va avea o viaţă mai lungă. Se ştie totuşi că, prin administrarea antibioticelor, apar şi efectele secundare, cum ar fi: stări de greaţă, afectarea sistemului digestiv, instalarea candidozei şi, cel mai grav, slăbirea imunităţii generale a organismului. Există însă şi soluţii naturale, care pot rezolva acest gen de probleme:

Apa cu sare, trasă pe nas: curăță sinusurile şi previne drenarea mucusului la rădăcina dinţilor. Persoanele mai puţin sensibile pot folosi, în loc de apă cu sare, infuzie de obligeană în care s-a adăugat sare.

Ungerea mucoasei bucale cu ulei presat la rece: mai întâi se clăteşte gura, timp de 30 de secunde, cu ulei de măsline presat la rece sau cu ulei de susan. Apoi, timp de 15 minute, se face un procedeu asemănător cu inhalația, dar efectuat cu gura deschisă, pentru ca aburul să ajungă în zona dureroasă. Procedeul se realizează cel puţin o dată pe zi, recomandarea fiind de trei ori pe zi. Scopul constă în lichefierea mucusului şi a puroiului colectat, pentru ca să fie mai uşor de eliminat.

Dintre remediile naturiste puteți recurge la: ulei esenţial de cimbru, de busuioc şi cuişoare cu miere, din două în două ore, în primele două zile, apoi, de trei ori pe zi, până la vindecarea completă; decoct de plante amare gen pelin, turiţă, genţiană, câte două căni pe zi; tinctură de propolis, iarbă-mare şi ghimbir, câte 30 de picături din fiecare.

Vindecarea completă va fi posibilă în maximum trei-cinci zile. Singurul inconvenient este acela că o zi-două, uneori chiar până la vindecarea completă, durerea va persista. Ce este de făcut în acest caz? Se poate aplica o picătură de ulei esenţial de cuişoare pe gingie, în dreptul dintelui afectat. Ca alternativă, se pot folosi cuișoarele: se ţine un cuişor în gură, pe cât posibil chiar pe locul dureros, şi în câteva minute zona amorţeşte. Cuișoarele au o acţiune intensă şi pot irita gingia, însă iritația dispare foarte repede. Infuzia concentrată de mac poate, de asemenea, alina durerea dintelui.

Împotriva cariilor şi a plăcii bacteriene puteţi clăti gura de trei ori pe zi cu cinci picături de ulei volatil de cimbru dizolvate într-un litru de infuzie obţinută din aceeaşi plantă

Sucul de lămâie curăţă dantura

Lămâia este o importantă sursă de vitamina C, dar şi un bun remediu pentru dinţii afectaţi de alimentaţia improprie. Atât în cazul durerilor de dinţi, cât şi pentru menţinerea sănătăţii lor, spălaţi-vă gura cu sucul unei lămâi dimineaţa, imediat cum v-aţi trezit. Bacteriile şi tartrul vor fi îndepărtate şi veți avea o dantură curată şi o respiraţie proaspătă.