Main menu

header

550 8 2de Carmen Ciripoiu

Odată cu venirea toamnei își face apariția și laringita, care implică cel mai adesea prezența tusei, răguşeala şi o stare generală supărătoare. În ciuda tuturor acestor lucruri, boala sfârșește rapid dacă este tratată cu remedii naturiste.

Ceaiurile liniştesc zona inflamată

Potrivit specialiștilor în medicină naturistă foarte importanți în tratarea laringitei sunt aerosolii cu antibiotice naturale, ca eucaliptul sau uleiul esențial de lavandă, și administrarea de antiinflamatoare naturale, ca uleiul esențial de cuișoare, considerat un panaceu în lupta cu această boală. De asemenea, ceaiurile sunt excelente, deoarece liniștesc și hidratează zona inflamată. Ceaiul de cimbru sau de cimbrișor este un remediu foarte des folosit. Se recomandă infuzie realizată dintr-o linguriță cu plantă, la o cană cu apă fierbinte, două căni pe zi. Cicatrizant și antiseptic este și ceaiul de mușețel. Pentru a crea o infuzie puternică se folosește o linguriță cu flori de mușețel, la o cană cu apă. Se consumă două căni pe zi. Antiinflamator și bactericid este și ceaiul de pătlagină. Acesta se folosește atât ca infuzie preparată dintr-o linguriță cu plantă, la o cană cu apă clocotită, cât și sub formă de gargară. Indicat pentru acțiunea sa diuretică și sedativă este și ceaiul din fructe de fenicul. Se face infuzie dintr-o jumătate de linguriță cu fructe zdrobite, la o cană cu apă clocotită. Preparatul obținut se bea în trei reprize după mesele principale.

Ceapa acționează rapid

Foarte bun în laringită este și amestecul obținut dintr-o jumătate de pahar cu suc de lămâie și un pahar cu miere. Preparatul se fierbe câteva minute la foc mic. Se consumă o linguriță din acest amestec o dată la cinci minute. Virtuțile cepei în laringită sunt cunoscute din bătrâni. Se fierb la foc mici două cepe cu tot cu coajă timp de cinci minute într-o cană cu apă, se lasă la răcit zece minute, apoi se strecoară. Se consumă cât mai fierbinte posibil, licoarea acționând foarte repede. Excelent este și siropul de smochine preparat astfel: 500 g fructe se amestecă bine cu 250 g miere și se fierb într-un litru de apă. Se consumă o linguriță, de două ori pe zi. Util este și hreanul ras amestecat cu miere în cantități egale, din care se consumă trei lingurițe, după mesele principale.

SFAT. Sunt eficiente și compresele pe torace cu rădăcini de hrean ras sau cu făină de muștar negru.

Netratată, laringita poate degenera în insuficienţă respiratorie, accese de sufocare şi tuse puternică

Se recomandă alimentele moi, semilichide şi călduţe

Printre principalele cauze care declanşează această afecţiune se numără infecţia tractului respirator superior, iritarea coardelor vocale, refluxul gastro-esofagian, sinuzita, alergiile și uneori chiar vorbirea excesivă. De aceea, foarte important în tratamentul bolii este o alimentație corectă. Se evită condimentele, nucile, semințele uscate sau mâncărurile acide, care accentuează inflamația din gât, și este total interzisă ridicarea tonalității vocii. De asemenea, se renunță pe toată perioada tratamentului la băuturi carbogazoase și la cele bazate pe cafeină, care deshidratează organismul și produc iritații la nivelul laringelui, la fumat și la consumul de alcool. Sunt recomandate alimentele moi, semilichide și doar călduțe, cele fierbinți sau prea reci având rolul de a inflama zona deja afectată.