Main menu

header

551 9 1de Raluca Grințescu

Atât Ayurveda, cât şi medicina modernă consideră guta ca fiind o formă de artrită care apare din cauza unei dereglări metabolice. Medicii indieni încadrează această afecţiune în categoria vata-rakta, fiind produsă de un dezechilibru al doshei vata (care guvernează orice tip de mişcare în organism) la nivelul circulaţiei sangvine. Este ceea ce se traduce prin depozitarea cristalelor de acid uric la nivelul articulaţiilor (în special la nivelul articulației degetului mare de la picior), cu apariţia puseelor dureroase.

Se manifestă mai ales la bărbaţii trecuţi de 30 de ani

Cauzele acestei boli au originea în alimentaţia şi în stilul de viaţă necorespunzător, asociate cu o digestie incompletă, care duc la acumularea de toxine la nivelul colonului, reabsorbția lor în circulaţie şi apoi fixarea la nivelul anumitor încheieturi. Atacurile survin la interval de luni sau chiar de ani, dar, cu timpul, durerile sunt din ce în ce mai mari şi articulaţiile implicate, mai numeroase. Se manifestă mai ales la bărbaţii trecuţi de 30 de ani, dar şi la femei, după instalarea menopauzei. Simptomele majore ale gutei sunt: febra, durerile severe şi inflamaţia la nivelul articulaţiilor, imposibilitatea de a mişca degetele sau alte articulaţii mici.

Ghimbirul, cel mai eficient

Printre condimentele care se folosesc frecvent în alimentaţie se numără şi ghimbirul. Această plantă este unul dintre remediile cel mai eficiente în combaterea inflamațiilor şi a durerilor de tip artritic. Folosindu-l în mâncare sau administrând pulberea ca atare, ghimbirul este o armă la îndemână în lupta cu atacurile de gută.

Sallaki este denumirea sanskrită a plantei Boswellia serrata, un arbust de la care se foloseşte răşina, bogată în principii active antiinflamatoare (acizi boswelici), cu proprietăţi de refacere a cartilagiilor afectate şi de stimulare a circulaţiei sangvine în zona articulaţiilor.

Ashwagandha, care în sanskrită se traduce prin „cea care miroase ca un cal”, din cauza aromei înţepătoare, este cunoscută sub denumirea ştiinţifică de Withania somnifera. Este un tonic muscular foarte bun, recomandat în gută, pentru capacitatea de a întări musculatura articulației.

Kaishore Guggul, combinație de plante

551 9 2Kaishore Guggul este o combinaţie tradiţională de plante, iar denumirea provine de la planta Guggul-Commiphora mukul, care are acţiune antiinflamatoare, „kaishor” însemnând „tinereţe”. Alte plante care fac parte din compoziţia acestei formule sunt binecunoscutul amestec detoxifiant de trei fructe Triphala, ghimbirul, piperul negru, piperul lung, amestecate cu ghee (unt clarifiat, cu efect de creştere a absorbţiei componentelor formulei în organism). Kaishore Guggul are proprietăţi detoxifiante, antipiretice, antiinflamatoare, imunomodulatoare, diuretice. În Ayurveda, formula este cunoscută pentru capacitatea de a echilibra dosha Pitta, responsabilă de inflamația şi de înroșirea pielii/mucoaselor în gută, acnee, urticarie, abcese, carbuncul diabetic, eczeme cronice, psoriazis, tuse cronică, faringită, edeme. Asocierea remediilor recomandate mai sus cu o dietă şi cu un stil de viaţă adecvate poate face minuni pentru cei care suferă de această boală.

Dietă de prevenție

Cel mai important lucru care trebuie spus în această privinţă este că dieta trebuie să fie în esenţă vegetariană.

Ce alimente trebuie evitate: carnea şi alte alimente care provoacă aciditate sau care sunt bogate în purine (citrice, cu excepţia lămâilor, roşii, vinete, mazăre, fasole, tofu, fructe de mare, bere); alimentele procesate (semipreparate), de tip fast-food; alcoolul, cafeaua, ceaiul negru; pâinea albă, produsele de patiserie; margarina, untul; laptele provenit de la animale.

Ce alimente sunt indicate: bananele, merele, cireşele, murele, căpşunile, ţelina, care sunt fructe/legume alcaline, reduc aciditatea sângelui şi pot ameliora recurența acestei afecţiuni; seminţele şi nucile crude, neprăjite; uleiurile vegetale; laptele de orez şi de soia, ca înlocuitori pentru laptele animal.

Faceţi exerciţii de mobilizare a articulaţiilor asociate cu masaj

Pe lângă o listă de alimente recomandate, este foarte important şi modul în care vă desfăşuraţi activităţile zilnice.

Consumaţi patru-cinci mese mai mici zilnic, în loc de două-trei mese prea bogate, pentru a vă asigura o digestie mai bună! Înainte de mese, luaţi o linguriţă cu ghimbir uscat sau adăugaţi acest condiment în mâncărurile pe care le preparaţi! Introduceţi în dietă suplimente alimentare care să vă asigure 1 g vitamina C pe zi! Beţi doi litri de apă zilnic şi consumaţi des sucuri naturale, preparate în casă!

Faceţi exerciţii de mobilizare a articulaţiilor asociate cu masaj, timp de 30 de minute pe zi!

Pe termen lung, guta poate crea complicaţii precum: artrită reumatoidă, fibromialgie, artroze, lupus

Terapii indiene alternative

Pe lângă dietă, stil de viaţă şi remedii naturale, Ayurveda oferă posibilitatea vindecării complete în cazul unor afecţiuni cronice, prin eliminarea excesului de dosha din organism cu ajutorul Panchakarma. În sanskrita „pancha” înseamnă „cinci”, iar „karma” înseamnă „cale”, semnificând cinci căi de eliminare a toxinelor, respectiv a energiilor viciate din organism. Principalele terapii de detoxifiere sunt: Vamana (provocarea vo- mei), Virechana (provocarea purgaţiei), Basti (clisme apoase/uleioase), Nasya (inhalații) şi Rakta Mokshana (lăsare de sânge prin mici incizii practicate în zone specifice pe corp/aplicare de lipitori).

Alte terapii pregătitoare implică oleația (snehan) sau efectuarea unor fomentaţii (abur cald - swedan) pe anumite segmente ale corpului. În cazul gutei, cele mai eficiente sunt terapiile de tip snehan sau oleațiile. Acestea pot fi: interne, prin administrarea de ulei medicinal, ghee (unt clarifiat), cu rol de detoxifiere a sistemului digestiv; externe, prin masajul corpului cu ulei pe zonele afectate, acesta având rol de mobilizare a toxinelor, de hrănire/regenerare a articulaţiilor şi de recuperare a mobilităţii.