Main menu

header

551 8 2de Carmen Ciripoiu

Atât de prețuite de animalele sălbatice, micuțele ghinde sunt elixire de sănătate și pentru om, prin conținutul lor bogat de proteine, amidon și taninuri.

Excelentă în gastrită

Ulcerul sau gastrita s-a instalat și nu vrea să plece? Remediul cel mai bun este pulberea de ghindă, o linguriță, de trei ori pe zi, între mese sau când apar durerile. Pulberea este, de asemenea, utilă și celor care suferă de anemie. În acest caz se recomandă o cură de o lună, timp în care se iau trei lingurițe rase cu pulbere de ghindă pe zi. Când vine vorba despre afecțiunile plămânilor, ghinda are un rol foarte important. Iar tratamentul este unul pe cât de simplu, pe atât de eficace: ghindele se coc în cuptor până capătă o culoare roșiatică, apoi se descojesc și se pisează. Peste trei lingurițe cu pulbere se toarnă apoi 350 ml apă clocotită și se lasă puțin la infuzat. Se recomandă o lingură, înainte de masa de prânz. Cura durează trei luni. Pulberea este un remediu de excepție și pentru persoanele care suferă de diaree sau de dizenterie. Se administrează trei-patru linguriţe cu pulbere pe stomacul gol.

Cafeaua înlătură durerile de cap

La rândul său, cafeaua de ghindă are rolul de a calma colita de fermentație și enterita. Preparatul se obține astfel: peste 150 ml apă se pun una-trei lingurițe cu cafea de ghindă și se fierbe două minute. Preparatul se consumă neîndulcit, două-trei căni pe zi. Când apar durerile de cap pe fond de oboseală, tot cafeaua de ghindă rezolvă problema. Se face o cafea obținută din două-patru lingurițe, la o cană cu apă, și se îndulcește cu miere. Poțiunea are un efect energizant asemănător cu cel al cafelei clasice și înlătură definitiv oboseala. Cât privește extractul din ghinde de stejar, acesta se utilizează ca tratament naturist în astenie fizică și psihică, astenie de primăvară, astenie sexuală, în andropauză și menopauză, hipotensiune, leucoree, atonie vaginală, menoragie la menopauză, metrite, enurezis nocturn, constipație, parodontoză sau alergii. Se recomandă 50 de picături dizolvate în puțină apă, de două ori pe zi.

SFAT. Supozitoarele cu ghindă, castane și rășină de conifer sunt adjuvant în tratamentul eczemelor supurânde, hemoroizilor, pruritului, fisurilor anale, trombozelor hemoroidale, durerilor reumatismale, articulațiilor dureroase, venelor varicoase.